Nem igaz, hogy a kórházak hatalmas pénzeket fizetnek az orvosoknak, a gyógyítók 80 százalékát a közszolgálati bértábla alapján fizetik, állítja Dénes Tamás. A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének (Reszasz) elnöke azokra a sajtóhírekre reagált, miszerint sok intézmény „piaci áron” foglalkoztatja a doktorokat.

 
Illusztráció

Egy rezidens nettó alapbére 136,54 ezer forint, ami 784 forintos órabérnek felel meg. Egy szakorvos nettó alapja pedig (a szeptemberi nettó 71,155 ezer forintos emelés után) 245,66 ezer forint – órabérben ez 1411 forintot jelent.

Az viszont igaz, hogy egyes hiányszakmákban a kórház kénytelen extrabért fizetni: a rendszer ugyanis csak így tudja az országban tartani az orvosokat.

Például, míg az ózdi kórházban az átlagos jövedelem 670 ezer forint, a debreceni klinikai központban a 400 ezer forintot sem éri el. Budapesten is jelentősek az egyenlőtlenségek: többek között a Sportkórházban 324 ezer forint az átlagjövedelem, addig a kardiológiai intézetben és a Péterfy Sándor utcai kórházban már több mint 500 ezer forint.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!