Első alkalommal rendelte el magyar bíróság internetes tartalom hozzáférhetetlenné tételét – a precedensértékű ítélet azonban újabb kérdéseket vet fel.

A Kuruc.info portálon jelent meg 2013 júliusában az a kifogásolt cikk, amely miatt a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) feljelentést tett – az írás az Auschwitzban fogvatartott zsidókról szólt, kétségbe vonta a haláltáborban történt eseményeket, ami kimeríti a holokauszttagadás fogalmát, s mint ilyent, bünteti a törvény (nemzetiszocialista vagy kommunista rendszerek bűnei nyilvános tagadásának minősül). A bíróság végül szerdán első fokon elrendelte a cikk hozzáférhetetlenné tételét, és egy munkanapot biztosítottak az amerikai székhelyű tárhelyszolgáltatónak, hogy az írást végérvényesen elérhetetlenné tegye vagy törölje az adatbázisból.

Ekkor lépett be a képbe a Kuruc.info nézeteivel merőben ellentétes álláspontot képviselő Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), akik másnap, csütörtökön jelezték: amennyiben a portál igényli, ők szívesen nyújtanak számukra ingyenes jogsegélyt. Mint jelezték: „a történelemhamisítás elleni hatékony küzdelem kulcsa a múlt őszinte feldolgozását szolgáló emlékezet- és oktatáspolitika, illetve a népirtások áldozatai melletti állami elköteleződés, nem pedig a büntetőjog”. Emellett úgy vélik, veszélyes hatalmat ad az állam kezébe az internetes tartalmak blokkolásának lehetősége, ami a szólásszabadság korlátozásaként is felfogható (mindez természetesen az olyan törvénytelen tartalmakra, mint például a pedofília, nem vonatkozik, azok közzététele ugyanis minden szempontból aggályos és büntetendő). Magyarország egyébként az első olyan európai ország, amely ilyen ítéletet hozott.

A Kuruc.info azonban pénteken közölte: nem kérnek a TASZ segítségéből, és a cikket magát sem távolítják el az internetről. Sőt azt is jelezték, hogy ha az valamilyen okból mégis elérhetetlenné válna, újra közzéteszik.

A történetnek azonban nincs vége: most a Külgazdasági és Külügyminisztérium fordulhat jogsegélykérelemmel az Egyesült Államok hatóságaihoz a cikk eltávolítása érdekében, s ha még így sem sikerül az ügyet rendezni, akkor a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Magyarország összes internetszolgáltatóját kötelezheti arra, hogy a cikket elérhetetlenné tegyék. „Mert hát lássuk be, ezek a cikkek elsősorban a magyarokat célozzák meg” – fogalmazott Bodnár Dániel, a TEV kuratóriumi elnöke.

Számukra ez az ügy azért is kiemelkedően fontos, mert korábban 15 alkalommal kezdeményeztek már eljárást a Kuruc.info ellen személyes adattal való visszaélés, közösség elleni uszítás, illetve holokauszttagadás miatt. Keresetüket minden eddigi alkalommal azzal az indokkal utasította el a bíróság, hogy a honlap technikailag rejtett, üzemeltetői nem azonosíthatóak, s így felelősségre sem vonhatóak. A mostani döntés azonban (köszönhetően a Btk. módosításának, amely lehetővé teszi a külföldi weboldalak blokkolását is) azt jelzi, hogy a többi kifogásolható cikk ügyében is ilyen ítéletre számíthatnak.

Azt azonban a TEV és a TASZ eltérő álláspontja is bizonyítja, hogy a kérdés továbbra is nyitott marad: hol végződik a szólásszabadság és hol kezdődik a bűncselekmény, valamint mekkora beleszólása van mindebbe az államnak – a törvény adta kereteken belül?

 

--------------------

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!