Rohamtempóban és példátlan együttértésben valósult meg a duális képzés, ami végre tényleg az „életnek tanítja” a hallgatókat.

 
A duális képzés az „életnek tanítja” a hallgatókat - Fotó: Ujvári Sándor, MTI

Újfajta, úgynevezett duális képzést is választhatnak szeptembertől a felsőoktatásba felvételiző diákok a műszaki, informatikai, agrár-, természettudományi és gazdasági szakokon. A szisztéma az elméleti mellett gyakorlati képzést is nyújt: a hallgatók az egyetemekkel és főiskolákkal szerződött vállalatoknál okulhatnak.

A duális képzés nem hozta lázba az oktatási szakértőket, akik eddig nem kritizálták és nem dicsérték az új módszert. Dr. Temesi József, a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Felsőoktatási Kutatások Központjának alapító tagja szerint ennek éppen az az oka, hogy a vállalati partnerek bevonásával mindenki egyetért. A duális képzés hosszú távon részleges megoldása lehet annak a problémának, hogy miképp lehet a munkaerőpiacnak megfelelő munkaerőt biztosítani.

„Ugyan sok részlet még nem teljesen tisztázott, ez a kezdeményezés sokszínűbbé és gyakorlatiasabbá teszi a felsőoktatást” – mondja Temesi József.

Idén várhatóan mintegy ezer diák jelentkezik az újfajta képzési formára, amit egyelőre 21 intézmény vett fel a profiljába, leginkább azok, amelyek eddig is kiterjedt vállalati kapcsolatokkal rendelkeztek. Az első év egyfajta tesztüzemnek tekinthető és nagy kérdés, végül mekkora lesz a hallgatói érdeklődés, hiszen a 26 hetes szorgalmi időszak mellett a diákoknak vállalniuk kell, hogy 22 hetet teljes munkaidőben dolgoznak a cégnél. (Igaz, cserébe fizetést kapnak – legalább a minimálbér 60 százalékát.) Ez pedig jóval nagyobb terhelést jelent, mint a hagyományos képzés, „ugrik” a szünetek nagy része – a gyakorlati tapasztalatokért cserébe. Már amennyiben a cégek hasznos, értékes munkát képesek biztosítani, az ugyanis biztos, hogy a tapasztalatlan fiatalokkal sokat kell foglalkozni. Több, a duális képzésben szerepet vállaló céget is megkerestünk, és több helyről is azt a választ kaptuk: még folynak az egyeztetések a részletekről.

Azt is az idő és a gyakorlat dönti majd el, miszerint azok a diákok élnek-e ezzel a lehetőséggel, akik az alapképzés után rögtön munkába szeretnének állni, vagy azok, akik egyébként is munkát vállalnának a tanulmányaik mellett (ők egyre többen vannak). A duális alapképzés ugyanúgy nyitva hagyja az utat a mesterképzésbe való továbblépés irányába is, csak plusztapasztalatot is adhat.

A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola az általa megkeresett cégekkel gyorsan megállapodott. Így a gazdasági területen például a BKF nyújtja a legtöbb duális képzési lehetőséget. A gyakorlati időszakokban a diákok megismerik a vállalat egészének működését, és többféle munkakörben is kipróbálhatják majd magukat a képzés ideje alatt. Így a duális képzés jó alkalmat teremthet a partnercégek számára, hogy a tananyagot akár a maguk igényei szerint formálva kineveljék a következő munkavállalói generációjukat.

A mai határidő a duális képzésre jelentkezőkre éppúgy érvényes, mint a hagyományos képzésre felvételizőkre, de nekik a megadott lehetőségek közül ki kell választaniuk egy vagy több olyan vállalati partnert, akiknél szívesen töltenék a gyakorlati időt. Van olyan szak, ahol csupán egy ilyen partner van, de olyan is előfordul, ahol több mint tíz. Ilyenkor a vállalatok egy párhuzamos felvételi eljárásban dönthetik el, hogy mely diákokkal dolgoznának együtt. Ez ugyan még önmagában nem garantálja, hogy a fiatal később végleg el tud helyezkedni a cégnél, de a legjobbak előtt nyitva áll a lehetőség.

Több jelentős cég is úgy döntött, hogy ősztől beszáll a hallgatók képzésébe. A Budapesti Corvinus Egyetem duális számviteli alapképzésén tanulók például többek között a nagy könyvvizsgálóknál – a KPMG-nél, az Ernst & Youngnál, a Deloitte-nál vagy a PricewaterhouseCoopersnél – tölthetik gyakorlatukat. A Budapesti Gazdasági Főiskolán kereskedelmet és marketinget tanulók az egyik legelismertebb gazdasági kutatóintézetnél, a GfK Hungáriánál, a nemzetközi gazdálkodás szakosok pedig a Siemensnél is dolgozhatnak. Jól járhatnak azok is, akik a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola turizmus és vendéglátás képzése mellett a Bock Bisztróban leshetik el a szakma fortélyait.Február 15-én, vasárnap éjfélig lehet jelentkezni a szeptemberben induló alap-, mester- és osztatlan mesterképzésekre, valamint a felsőoktatási szakképzésekre a Felvi.hu oldalán, kizárólag elektronikus úton.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!