A betegnek legfeljebb 4,5 órán belül kórházba kell kerülnie.

 
Illusztráció - Ujvári Sándor, MTI

Hazánkban évente 50 ezren kapnak szélütést és 12 ezren meghalnak a stroke-nak is nevezett agyiér-katasztrófában.

A betegség ráadásul nem kizárólag az időseket sújtja, minden negyedik, stroke-ot kapó ember 60 év alatti, sőt 3 százalékuk még 30 sem múlt el. A szélütés következményei is igen komolyak, a túlélők 22 százaléka járásképtelen, sokan kerekes székbe kényszerülnek, és mintegy felük nem tud magáról gondoskodni.

A stroke kezelhető, de döntő fontosságú, hogy időben érkezzen a segítség – erre próbálja felhívni a figyelmet vasárnap a Magyar Stroke Társaság a budai Allee bevásárlóközpontban, ahol különböző szűrővizsgálatokat is végeznek. Ehhez azonban fel kell ismerni a tüneteket, és azonnal mentőt kell hívni. A betegnek 4,5 órán belül kórházba kell kerülnie és szakszerű orvosi segítséget kell kapnia. Minél hamarabb kezdődik meg a kezelés, annál nagyobb az esély a teljes gyógyulásra – hívta fel a figyelmet Prof. Dr. Bereczki Dániel, a társaság elnöke.

A szélütésre figyelmeztető jelek lehetnek a beszéd- és látászavar vagy kettős látás, féloldali végtaggyengeség, szédülés, eszméletvesztés, valamelyik arc- vagy testfél zsibbadása. Ezek néha csak időlegesen lépnek fel, de akkor sem szabad megnyugodni, ha csak átmenetileg tapasztaljuk őket. A megelőzés is fontos lenne, a stroke kialakulásának veszélyét nagyban növeli a dohányzás, a mozgásszegény életmód, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint, valamint a cukorbetegség is. De aki kezelteti ezen betegségeit, ötször kevesebb eséllyel „üti meg a guta”.

20 millió
– 2020-ra az Egészségügyi Világszervezet becslései szerint ennyire emelkedik a jelenlegi 1,4 millióról a stroke-ban életüket veszítők száma

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!