Sokkal rosszabbul járnak a mozaikcsaládok, amennyiben igényelni szeretnék a családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK), mint a közös gyerekeket nevelő házaspárok. A különbség akár 7,4 millió forint is lehet. Az olyan családok, ahol korábbi házasságokból született gyerekeket is nevelnek a legújabb – február közepén életbe lépett – rendelet szerint kevesebb támogatást kaphatnak, amennyiben a szülők nincsenek összeházasodva.

 
Nem mindegy, kinek szülünk - Illusztráció: Németh András Péter

Vagyis lényegében a támogatás összege nem egyszerűen a gyerekek számától, hanem a két felnőtt közötti hivatalos kötelék minőségétől függ. Az élettársak 1-1 nevelt gyerek esetén például új lakás vásárlására vagy építésére 600 ezer forintot kaphatnak, a házasok ennél 2 millió forinttal többet. Ha az egyiküknek két gyereke van előző kapcsolatából, a másik félnek pedig egy, vagyis három nem közös gyermeket nevelnek együtt, házasokként 10 milliót, élettársakként viszont csupán 2,6 milliót kaphatnak.

Azok sem járnak sokkal jobban, akiknek van egy közös gyermeke a két előző kapcsolatból származó mellett, ilyen esetben is csak két gyerek után lehet CSOK-ra pályázni, vagyis esélyük sincs a 10+10 milliós háromgyerekeseknek járó támogatásra.


Január végéig körülbelül 9000-en vették igénybe a CSOK-ot – olvasható a Bankszövetség adatsorában. Az átlagos igényelt összeg 1 millió 145 ezer forint volt, és az igénylők 70 százaléka hitellel együtt vette fel a CSOK-ot. A legtöbben (52 százalék) kétgyermekesek, három vagy több gyerek után csupán 18 százalék igényelte a kedvezményt. Meglepő módon csupán 9 százalék vette fel új építésű ingatlanra a támogatást, a többiek használt lakás vásárlására használták fel.


CSOK-kísérlet
Komló önkormányzata kilenc telket bocsát ingyenesen azok rendelkezésére, akik a CSOK-kal szeretnének új ingatlant építeni, a dávidföldi városrészben. A városban otthont teremtő fiatal családok akár 1,1 millió forint, felerészben vissza nem térítendő támogatáshoz is juthatnak, amennyiben gyermekeik a város óvodáiba, iskoláiba járnak.
 

Akár 25 százalékos árnövekedésre is lehet számítani az új építésű lakások piacán egyes régiókban az Otthon Centrum elemzése szerint. Az elemzők a 2016–2019 közötti 4 évben országosan összesen 50 és 100 ezer közötti CSOK-igénylő családra számítanak, és mivel a építőipar egyelőre nem képes olyan ütemben gyártani a megfelelő ingatlanokat, mint ahogy a kereslet növekszik, az árak növekedni fognak. Egyelőre nem mindenhol, Budapesten az ingatlan.com adatai szerint például 6 százalékkal nőttek az átlagárak január végéhez képest, de Szombathelyen 32 százalékkal csökkentek.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!