Festői környezetben, különleges helyen fekszik Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, nem messze a román határtól Szamossályi. Pici község, alig 750-en lakják most, de már ősidők óta lakott helynek számít, első ismert írásos említése 1181-ből való. Különlegességét az adja, hogy a Szamos szinte teljesen körülöleli a pár utcából álló települést. A község kanyargós főutcája nádassal övezett, hatalmas, csillogó víztükör mellett fut végig.

 
Szamossályi - Fotó: Lantos Gábor

A folyó nem volt mindig kegyes az itt élőkhöz, sőt gyakran elöntötte a települést. Egy ilyen nagy árvíz mosta el 1790 körül a régi templomot – mesélt kérésünkre készséggel a település történetéről Bíróné dr. Dienes Csilla polgármester, aki 2002-ben lett a község első embere, és azóta minden alkalommal újraválasztották. Az elmosott régi templom helyén aztán a helyiek újat építettek, méghozzá szatmárnémeti ácsok segítségével. Az építkezés 1835-ben kezdődött és tíz éven át tartott.

Csakhogy a Szamos holtága miatt a terület ingoványos volt, amire nem figyeltek kellően az alapozásnál a mesterek.

Emiatt a templomtorony idővel süllyedni kezdett. Süllyedni, és ezzel együtt dőlni is. A polgármester asszony szerint vannak a faluban olyan öregek, akik emlékeznek még arra, az 1950-es évekre a templomtorony olyannyira megdőlt, hogy veszélyessége miatt dönteni kellett: vagy lebontják az egészet, vagy megpróbálják megtámasztani, aládúcolni. Végül utóbbi mellett döntöttek. Először a 30 méter magas tornyot kívülről erősítették meg, majd 20 évvel később a torony alapjába injektáltak betont, így megmenekült a neogót stílusú, műemléki jellegű épület. A süllyedés és a nyolcszögletes torony dőlése is megállt: most mintegy egy méterrel tér el a függőlegestől. A polgármester asszony büszke a magyar ferde toronyra, arra pedig még büszkébb, hogy templomuk az általános iskolai tankönyvekben is benne van. A tornyot – ami a Szamoshát legmagasabb építménye – a helyiek csak úgy hívják, hogy „a sályi ferde torony”.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!