Ilyenkor, január elején három fontos kérdésben kell döntést hoznunk: mi legyen a maradék bejglivel, mi legyen a használhatatlan ajándékokkal – és mi legyen a karácsonyfával?

  <h1>Ünnepek után</h1>-
  <h1>Ünnepek után</h1>-

Ünnepek után

- – Kép 1/2

A tészta általában a szemétben végzi (erősebb fogazatú olvasóink még márciusig fogyaszthatják); a Világ Tíz Legszebb Matyóhímzése című album (keményfedeles), valamint az a négy-öt, ki tudja, mire való konyhai eszköz az „ajándékok jövőre” feliratú fiókban várják jobb sorsukat. A fa azonban kemény dió. A legegyszerűbb volna kihajítani az erkélyen (nem kevesen meg is teszik, erre utalnak a vízkereszt után megszaporodó behorpadt tetejű autók), vagy csak úgy kitenni a ház elé, esetleg a sarokra, a hetekig képződő fenyőkupac tetejére. De íme néhány tipp környezettudatos olvasóinknak.

1. Helyezzük a kiszolgált karácsonyfát a településünk vezetősége által kijelölt gyűjtőpontok egyikére. A fővárosban 250 ilyen pont van. Ezeket az ünnepeket követően elszállítják és újrahasznosítják. A Budapesten kidobott 500-600 ezer fából fűtőanyag lesz. A fenyő a magas gyantatartalma miatt kitűnő ipari tüzelőanyag. Házilagos égetéssel csak óvatosan próbálkozzunk: a várt kellemes fenyőillat helyett ugyanis rettenetes füst és ropogás várható, éppen a magas gyantatartalom miatt. A gyanta a kandallókban robbanásszerűen gyulladhat meg, a szétrobbanó darabok pedig balesetveszélyesek.

2. Készítsünk fenyőmulcsot! Azok a kerttulajdonosok, akiknek fenyőfa áll az ablakuk előtt, tudják, hogy a lehulló fenyőtű alatt szinte semmi sem marad meg. A fenyő ugyanis savanyítja a földet. A begónia, a hortenzia, a liliomfa és a rododendron azonban kifejezetten hálás, ha fenyőhulladékkal takarjuk be őket télire. A fenyőtű jó vízmegtartó mulcsot ad és melegíti a talajt.

3. Némi kreativitással szinte bármilyen lakásdísz elkészíthető a karácsonyfa törzséből. Ehhez nincs szükség másra, csak egy jó fűrészre és egy kevés vállalkozókedvre. Első lépésben megfelelő vastagságú szeleteket vágjunk a fából, majd díszítsük festékkel, filctollal, ragasztott papírral, égetéssel vagy akármivel. Kulcstartótól a poháralátéten át a faldíszig szinte bármi lehet belőle. Például ajándék jövő karácsonyra.

 

A Hulladék Munkaszövetség minden évben több ezer visszaváltható fát ad kölcsönbe, amelyekből később zajvédő sövény vagy kiserdő lesz valahol. Több kertészet (az Oázis, a Sylvanus és mások) árusítanak fát, amelyért – ha visszavisszük őket – vásárlási utalványt adnak. Ugyanígy jár el az Ikea: ha a náluk vásárolt fát felaprítva visszaszármaztatjuk, az ár egy része levásárolható az áruházakban.

 

2 millió 
fenyőfát vágnak ki évente karácsony előtt a magyar családok számára, többsége a szemétben végzi

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!