Újabb 180-200 dolgozót tesznek lapátra a közmédiában, a harmadik csoportos létszámleépítés keretében. A többség már megkapta a végső felmondási papírt. Sokan már a belépőkártyájukat is visszaadták és várják kéthavi végkielégítésüket. Egyesek külföldre mennek, van, aki pincérkedni fog vagy lakásétteremmel próbálkozik, mások sajtós tevékenységeket vállalnak, de van, aki tanácstalanságában a teljes elszegényedéstől tart.

 
Vasárnap 15 órától a Batthyány-örökmécseshez vár mindenkit, akinek fontos a sajtó szabadsága a Hadd szóljon! Egyesület. Ez lesz a második szolidaritási tüntetés a Klubrádió mellett, amely két éve küzd két frekvenciáért, több pert is nyertek, a Médiatanács mégsem köt velük szerződést. A 95,3-as frekvencia ügyében március 5-én várható ítélethirdetés. 2013-ban a Klubrádió kapta a Bibó István Demokrácia Díjat. Az elismerést a XXI. Század Társaság, a Pallas Páholy és a Bibó István Közéleti Társaság alapította.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) decemberben 255 dolgozójától akart megválni, ezt februárra 200-ra módosították, bár az egyik szakszervezet szerint 180 körül lesz a végleges szám. 2011-ben 900 embertől vált meg a közmédia, a mostani leépítéssel kétezren maradnak az MTVA kötelékében. A most elbocsátottak jelentős része adott be méltányossági kérelmet – többnyire hiába; csak néhány 58 év feletti és háromnál több gyermeket nevelő munkatárs kapott kegyelmet. Egy most elbocsátott szerkesztő-riporter lapunknak azt mondta: 21 éve dolgozik a közmédiában, két gyermekét egyedül neveli, méltányossági kérelmét elutasították, amire persze a jogszabályok alapján van is lehetőség. A racionalizálás a fő indok, ami végül is érthető, hiszen egy megrendelő televízióhoz akár tucatnyi ember is elég – jegyezte meg a többféle szakmai díjjal kitüntetett extévés. Úgy tudjuk, a közmédia január 1-jétől felvett egy, az Echo Tv-ből átcsábított operatőrt, miközben több, hasonló munkakörrel bíró kollégát elbocsátottak. A pletykák szerint a leépítéseknek még nincs vége.

Ide kapcsolódik, hogy a Euronews magyarországi irodájának vezetője Kert Attila lett, aki legutóbb a köztévénél megszűnt DTK Show kreatív producere volt. A magyar szerkesztőség várhatóan 25-27 fős lesz, már a személyes interjúzásoknál tartanak a kiválasztási folyamatban, az adás április végén, május elején indul. Nem a magyar CNN lesz a Euronews hazai adása, de nem is csupán egy fordítói irodáról van szó: önálló, újságírói munkát igénylő, igényes nemzetközi híradás várható. A Euronews magyar csatornája évi 3-3,5 millió euróból működik, aminek jelentős részét az Európai Bizottság állja.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!