Jogutódlással vagy jogutódlás nélküli 25 intézmény megszüntetését rendelte el a kormány, ami azt jelenti, hogy 2017. január 1-jétől ennyi közigazgatási intézmény szűnik meg vagy alakul át. A változások „nyertese” az Emberi Erőforrások Minisztériuma, hiszen a csúcstárca az eddigieknél is több jogosítványt kap. De ami a lényeg: minden intézmény, amely nevet változtat, „nemzetivé” válik.

A januári változás lényege a centralizáció. Vagyis az intézmények által ellátott feladatok a legtöbb esetben minisztériumi szintre kerülnek, vagy kormányhivatalok hatáskörébe. Ez önmagában jelenthetne akár jót is, de csak akkor, ha az intézmények működési és ellenőrző feladatai nem csorbulnak. A változás így egyelőre csak a névváltoztatásban mérhető, a többi kiderül jövőre. Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőre (NEAK) változik például az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) elnevezése, de elvben ugyanúgy ellátja az OEP korábbi feladatait. A NEAK gazdálkodásával és üzemeltetésével kapcsolatos egyes, korábban az OEP által ellátott feladatok, az Emberi Erőforrások Minisztériumához (Emmi) kerülnek, például a pénzügyi ellenőrzést. Az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ jogutódja szintén az Emmi. Az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet jogutódja az Állami Egészségügyi Ellátó Központ. Megszűnik a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet, feladatait a Forum Hungaricum Közhasznú Nonprofit Kft. látja el.

A Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőhöz kerül. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság jogutódja a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, és szintén ide kerülnek az eddigi Nemzeti Közlekedési Hatóság által végzett feladatok is. Januártól első fokon Budapest Főváros Kormányhivatala jár el útügyi közlekedési hatóságként, másodfokon a miniszter. A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal feladatai pedig a Pest Megyei Kormányhivatalhoz kerülnek.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivataltól az állampolgársági feladatok és hatáskörök Budapest Főváros Kormányhivatalához kerülnek. A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) jogutódja Budapest Főváros Kormányhivatala lesz, ám a szociális intézményi foglalkoztatás és a szociális foglalkoztatás finanszírozása keretében ellátott feladatai tekintetében a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság lesz az NRSZH jogutódja.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!