A népességszám, valamint a nemzetiségi és vallási hovatartozásra vonatkozó válaszok érdeklik igazán a szombaton kezdődött népszámlálásból a KSH-t. A kérdőív kitöltése interneten és papíron is 15 perc.

 
Egy család kérdőíveit tölti ki Hevér Lászlóné számlálóbiztos Gyöngyöspatán

Papíron vagy számítógépen? Azoknak, akik nem szeretnének intim közelségbe kerülni egy népszámlálóval, ez a legfőbb kérdés. A borítékkal mindenképpen kell vacakolni, mivel abban van az azonosító is, amivel interneten keresztül vallhatjuk be, ki, hol, és hogyan él. Kézzel kitöltve valahogy biztonságosabbnak tűnik, bár pontosan le van írva, hogy mit kötelező kitölteni és mit nem, mégis megvan a menekülő útvonal – ha esetleg valami plusz kívánkozik ki belőlünk, még oda lehet írni mellé. Számítógépen – a www.enepszamlalas.hu-n – a kíméletlen pontosság jegyében lehet kérdőívezni. Ez a megoldás egyébként olyannyira megnyerte a lakosság tetszését, hogy már szombaton, egy fél nap alatt a 4,4 millió háztartásból 21 ezerben kattintottak és ikszeltek – tájékoztatta az MTI-t Virágh Eszter, a KHS népszámlálási szóvivője. A több mint húszezer háztartásban valószínűleg jóval több állampolgár lakik, így nem lehet megmondani, hányan tudták már le állampolgári kötelességüket. Csak Budapesten a háztartásoknak több mint egy százalékából máris beérkeztek a válaszok, ez konkrétan 6505 lakást jelent. Nem csoda a népszerűség, a program jelentősen megkönnyíti a válaszadók dolgát. Segít, ha valamit elrontottunk, nem hagyja, hogy bármelyik rubrika üresen maradjon, a borítékos megoldásnál viszont legfeljebb saját magunkra számíthatunk. Vagy a kérdezőbiztosra, aki – ha nem az internetes „tesztet” választjuk – mindenképpen bekopog majd, legfőképp azért, hogy megtudja, van-e rá szükség, vagy nincs. Ha egy lakásban többen is élnek, ő hozza a plusz személyi kérdőíveket is, amiket külön kell kérni. A „fogkefeszabály” szerint mindenkinek ott kell kitöltenie a kérdőívet, ahol lakik, függetlenül attól, tulajdonosa, vagy bérlője a lakásnak, vagy akár csak éppen kölcsön kapta egy barátjától. Interneten vagy papíron október 16-ig lehet ikszelni, ezután már csak a számlálóbiztosnak diktálhatjuk be a kért adatokat. Sokan aggódnak személyes szférájuk megsértése miatt, a KSH azonban garantálja, hogy a beérkező kérdőíveket a feldolgozás után megsemmisítik, az adatokból pedig nem lehet majd konkrét személyekre következtetni. Mindegy, hogy magunknak töltjük ki, vagy segítségre hagyatkozunk, így is, úgy is körülbelül negyed órát vesz el az ember életéből.

A KSH szerint két kérdésben alakulhat át az országról eddig kialakult képünk. Az egyik, hogy kiderül: hányan is élünk Magyarországon – nyilatkozta lapunknak a KSH Népesség­tu­do­mányi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa. Őri Péter elmondta: ez azért hozhat szenzációt, mert nincsenek pontos elvándorlási statisztikáink. „Azt tudjuk, hogy hányan költöznek legálisan ide, de azt sokan nem jelentik be, ha tartósan külföldön tartózkodnak, és netán vissza se jönnek. Megdőlhet például a nem régi megállapítás, hogy idén süllyedt 10 millió alá a népességszám, és az a feltételezés is, hogy többen vándorolnak be Magyarországra, mint amennyien elhagyják” – magyarázta. A másik, ami új információkat adhat, a nemzetiségi és a vallási hovatartozásra vonatkozó kérdések megválaszolása, mivel mindkét körben felhívásokkal biztatják a hovatartozásuk vállalására az érintetteket. „Bár a válaszadás szabadon választható és vélhetően nem lesz teljes körű, megdőlhet néhány eddigi hiedelem. Például ami azon alapult, hogy hányan vallották magukat romának vagy a zsidó közösséghez tartozónak. Ez nem annyira a népességkutatók, mint inkább a szo­cio­lógusok számára hozhat meglepetést, adhat munkát, például ha azt is vizsgálják, milyen végzettségűek között a legnagyobb a változás, s hogy e közösségek mennyire érzik magukat bizonytalan helyzetben vagy fenyegetve. Nagyságrendi ugrásra azért ebben a két körben nem számítok” – mondta a szakember.

Címkék: KSH

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!