Az októberi népszám­lálásban 50 ezer ember vesz részt, közöttük 40 ezer számlálóbiztos, akiket ezekben a napokban képeznek ki. Azzal toborozzák a biztosokat: 50-80 ezer forint között kereshetnek ezzel a munkával.

– A számlálóbiztosokat a települési – illetve a fővárosban a kerületi – jegyzők toborozzák és alkalmazzák, így ők is fizetik majd őket. Egy számlálóbiztosra átlagosan 100-120 cím jut – mondta lapunknak Virágh Eszter, a népszámlálás szóvivője.

Ami a számlálóbiztosi keresetet illeti, azt egy kormányrendelet tételenként, a településtípustól és a külterületi-belterületi jellegtől függően állapította meg. A kapcsolatfelvételi díj – az értesítő kézbesítése és a címellenőrzés is ide tartozik – 150-180 forint. A lakásadatok lekérdezésért 175-210 forint, a lakásban élők személyi kérdőíveiért – az átlagos család statisztikailag 2,2 fős – egyenként 310-370 forint jár. Így egy megyei jogú város külterületén az 1 fős háztartás adatfelvételéért 760 forintot, egy falusi vagy egy budapesti belterületi 3 fős háztartásáért 1255 forintot kaphat a számlálóbiztos.

Átlagosan lakásonként ezer forintot is kereshetnének a biztosok, elméletben összesen 100-120 ezret. A statisztikai hivatalnál azért számolnak kevesebbel, körülbelül 80 ezer forinttal, mert abban bíznak, hogy országosan legalább minden harmadik-negyedik háztartás adatlapjait interneten töltik majd ki. Az internetes adatközlés után pedig nem jár több pénz a számlálóbiztosoknak, csak a szolid kapcsolatfelvételi díj.

A népszámlására szánt összesen 19 milliárd forintnak körülbelül a 85 százaléka megy majd el a személyi juttatásokra. Ebbe beletartozik a területen mozgók – a szervezők, a 40 ezer számlálóbiztos, a biztosok munkáját a területen felülvizsgáló és irányító mintegy 8000 szakember és az utóbbiakat irányító országosan félezer területfelelős – juttatása, és azoké is, akik az előkészítésben, a számlálóbiztosok képzésében vesznek részt.

V. G. P.

Címkék: költségvetés

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!