Elég a kiszolgáltatottságból szlogennel a Lehet Más a Politika (LMP) holnap elkezdi az aláírásgyűjtést a népszavazási kampányukhoz – jelentette be a zárt tisztújító kongresszus döntését a két szóvivő, Szél Bernadett és Vágó Gábor. Hétfőtől mindenkinek lehetősége lesz arra, hogy a munka világával, az oktatással és a nyugdíjak biztonságával kapcsolatos kérdésekben csatlakozzon a párt kezdeményezéséhez.

 
Fotó: Kovács Attila, MTI

Az LMP modellje „jól képzett, magas hozzáadott értéket képviselő” emberekre építi a jövőt, míg szerintük Orbán Viktor „kiszolgáltatott és alulképzett munkaerőre akarja építeni az országot úgy, hogy szinte semmi védelme nem marad a társadalomnak”. A párt szerint a népszavazás tétje, hogy melyik modellt választják a polgárok. Ezért a kampány nem csak nekik, hanem a „milliókat kiszolgáltatottságba taszító Orbán-rezsimnek is nagy erőpróbája lesz”. Az LMP négy kérdésben szeretne népszavazást kezdeményezni: a tankötelezettség korhatára továbbra is 18 év maradjon, az álláskeresési járadék folyósításának időtartamát a jelenlegi kilencven napról emeljék vissza a korábbi 260 napra, ne lehessen 100 napnál hosszabb próbaidőt kikötni és végül azt, hogy a szabadság kétharmadát a munkavállaló kérésének megfelelően kelljen kiadni. Szél Bernadett elmondta: ha az Alkotmánybíróság pozitívan dönt a nyugdíjügyben benyújtott felvetéseikről, akkor azonnal elkezdenek aláírásokat gyűjteni arról is, hogy a korábban megszerzett nyugdíjjogosultságokat ne lehessen elvonni, így a referendum ezzel is kiegészülhet. A sajtótájékoztató végén Jávor Benedek frakcióvezető elsőként szignálta az aláírásgyűjtő-lapot. A kitelepülések mellett elindítanak egy Facebook-alkalmazást is, ahol anyagi felajánlásokat lehet tenni és önkéntes kampányrésztvevők jelentkezését is várják. A kampányban és az aláírásgyűjtésben részt vesz majd több szakszervezet és társadalmi szervezet is. A hitelesítéshez 200 ezer aláírás szükséges, de az LMP 330 ezret akar összegyűjteni április 2-ig.

Terveik szerint 180 ezer gyűlhet össze a kitelepülések során, 50 ezer a Facebookon, 100 ezer pedig a társadalmi partnerek segítségével. Szombaton késő este a zárt kongresszuson a párt országos, 13 fős választmányának tagjairól szavaztak, ma pedig az országos politikai tanács tagjait választják újra. 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!