Vagy a véletlen keze, vagy a kormánypártoké, de hónapok óta hiába próbálja benyújtani a vasárnapi zárva tartásról szóló népszavazási kezdeményezését az MSZP – és most is nekivezették a falnak a szocialistákat.

Ökölszabály szerint egy ügyben egyszerre csak egy népszavazási kérdést lehet feltenni – újat akkor lehet benyújtani, amikor az előzőről döntött a Nemzeti Választási Iroda. A pontos eljárás: az új kérdés feltevője akkor léphet be az NVI épületébe, amikor a Magyar Közlöny honlapján megjelenik a határozat. Az MSZP-s Harangozó Tamás kollégáival kora reggel óta posztolt az NVI előtt, ám szavazni kellett mennie, így két – meghatalmazással bíró – munkatársa „fogta a pozíciót”. Egyszer csak előkerült egy nő, és sajtóinformációk szerint az NVI munkatársai megkérték a két MSZP-st, hogy engedjék előre a hölgyet. (Az NVI szerint arról volt szó, hogy mindenkit megkértek: ne álljon az iratok érkezési időpontját rögzítő berendezés elé.)

A nő táskája már az átvilágító berendezés szalagján volt, amikor megjelent a közlönyben a határozat – de a beléptetése csak ezután kezdődött meg, így beelőzte a szocialistákat. Mert hirtelenjében kiderült, hogy ő is népszavazást akar, kérdése úgy szólt: „Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek vasárnap zárva tarthassanak?” Mint kiderült, azért állt elő ezzel a felvetéssel, mert azt szeretné, hogy azok is szólaljanak meg egy népszavazáson, akik támogatják a törvényt. A szocialistáknak most ismét hónapokat kell várniuk egy referendum javaslatra – nem véletlenül, a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a fideszesek zöme is rühelli a vasárnapi zárva tartást. Az MSZP egyetlen esélye, hogy a „besurranó nőt” hiánypótlásra szólította fel formai okok miatt az NVI, ha nem tesz ennek eleget, 15 nap múlva új kérdést lehet benyújtani.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!