Az ostromlók fogadkoznak: nem kegyelmeznek a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet (IS) külföldi fegyvereseinek, akiket Rakkában zártak körül. Az önhatalmúlag kikiáltott kalifátus észak-szíriai „fővárosának” felszabadítására nem szabnak határidőt. Az utcai harcok már elérték a történelmi óvárost.

 
A kurd és arab erők amerikai támogatással házról házra szorítják ki az Iszlám Állam fegyvereseit Rakkából - Forrás: dpa/PA

„Az a feladatunk, hogy biztosítsuk: minden külföldi harcos, aki itt van, aki külföldről csatlakozott az IS-hez, itt haljon meg Szíriában. Ha Rakkában vannak, akkor Rakkában fognak meghalni” – idézik hírügynökségek Brett McGurkot, az amerikai elnök különmegbízottját. A hazai fegyveresekre más szabályok érvényesek, az ő sorsukról a szíriaiaknak kell dönteniük, tette hozzá a diplomata.

A várost védő, becslések szerint négyezer fanatikus között sok a külföldi. Rakka határváros, a szomszédos Törökország felől éveken át zavartalanul érkezhettek oda az IS kalandvágyó hívei, köztük rengeteg tinédzser, a világ minden tájáról.

Az amerikai CBS tévécsatorna riportere indonéz asszonyokkal találkozott egy menekülttáborban. Családjukkal együtt több mint 8000 kilométert utaztak, mert úgy érezték, hogy jó muszlimokként „az iszlám országában” a helyük. Az IS propagandája alapján arra számítottak, hogy a földi paradicsomba jutnak. „Nem egyszerűen naivak voltunk. Hülyék voltunk. Nagyon könnyen becsaptak bennünket” – összegez az egyik asszony. Amikor szembesültek a valósággal, már késő volt.

Az IS „fővárosa” inkább a földi pokolra emlékeztetett. Mindennaposak voltak a nyilvános lefejezések és keresztre feszítések.

Mindent betiltottak, a zenét, a focit, a sakkot. A szunnita lakosság – az alavita Bassár el-Aszad elnök esküdt ellensége – eleinte rokonszenvvel fogadta a szintén szunnita IS-t. Ám a terroristák által bevezetett szélsőséges, agresszív vallási szigor csakhamar elborzasztotta a helyieket a 2014-es megszállás után. A földműves Ali Hamad azt bizonygatta, hogy nem a gyilkolás kedvéért csatlakozott az IS-hez, hanem kétségbeesésében. Nem volt munkája, éhezett, és sok társával együtt azt remélte, a kalifátusban majd minden jóra fordul. A Rakkát körülzáró Szíriai Demokratikus Erők (SDF) a város területének nagyjából ötödét foglalták el. Az ostrom június 6-i megindítása óta legalább 600 ember halt meg, harmaduk az amerikai légicsapásokban. Joe Scrocca ezredes, az IS-ellenes koalíció szóvivője azt mondta, hogy az offenzíva a heves ellenállás dacára jól halad, de nem jelölt meg határidőt, ameddig a várost be akarják venni.

Nála is óvatosabb volt parancsnoka, Stephen Townsend altábornagy, szerinte a hadműveletek 25-30 százalékánál tartanak, „csak most kezdődik igazán”. Ez pedig tragikus hír a körülzárt városban rekedt több tízezer civilnek. Őket nem engedik elmenekülni, élő pajzsként használják az IS fegyveresei.Pusztuló műemlékek.
A Rakkát ostromló erők két helyen is áttörték a Medina, a történelmi óváros ősi, 7. században épült falát – ezzel újabb műemlék esett a szíriai háború áldozatául. Palmüra világörökségi romvárosát, a moszuli an-Núri mecsetet és híres ferde minaretjét, több múzeum kincseit az IS vallási tébolyultjai pusztították el (ez utóbbiakat, ha tudták, inkább eladták jó pénzért külföldre). Ryan Dillion amerikai ezredes azzal indokolta a műemlék városfal szétlövését, hogy az IS harcállásokat épített ki rajta, ahonnan nehézgépfegyverekkel támadhatta volna az előrenyomuló csapatokat.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!