Orbán kétségeket kénytelen oszlatni az idén Kötcsén.
- Lázár Jánosnak a holdudvarral kellene barátkozni, kérdés: tud-e?
- A kabinetfőnökség helyett csúcsminiszter lehetne Rogán.

Nullára konyult a kormányzati teljesítmény, a kabinet már arról is leszokott, hogy a parlamenti ülésszakhoz igazodó, féléves munkatervet alkosson – noha a kormány ügyrendje szerint ez kötelező, már csak azért is, mert ez jelöli ki az apparátus feladatait. Ám ha minden így megy tovább érdemi változások – oktatás, egészségügy – nélkül múlik el a ciklus. És lehet, hogy a menekültügy kezelése a „mezei választók szemében” visszaadta a kormányzóképesség látszatát, de a kormányzati szereplők és a pártemberek érzik, hogy szétesett a kormányzati centrum.

Ahhoz, hogy bármilyen reformba belekezdhessen, Orbánnak a szeptember közepére összerántott frakciótanácskozáson programot kell hirdetnie. A kormányzati ciklus felétől (ez jövő tavasszal érkezik el), politikai szempontból már nem helyes új változásokba belevágni. Azok eredménye ugyanis nem látszik meg a választások előtt, és csak a végrehajtás körüli visszásságok maradnak meg a szavazók fejében.

Ám a jelek szerint az érdemi kormányzati cselekvéshez egyelőre túl intenzívek a belső feszültségek: a miniszterelnök éppen ezért valószínűleg érdemi vízióval próbálja eloszlatni a (péntek délutáni) lapzártánk után Kötcsén összeülő gazdasági és az értelmiségi holdudvar kétségeit. A tervek szerint ennek érdekében sokat kritizált főminiszterét is fellépteti, hogy bizonyítsa, milyen szerethető egyén is valójában. Ám úgy tűnik, Lázár nem készül gazsulálni, inkább szikáran eligazítja az egybegyűlteket a kormányra váró feladatokról.

Azt nem tudni, hogy Kötcséig vagy a frakciótanácskozásig sikerül-e tompítani Lázár és Rogán Antal ellentétét, ám az biztosnak látszik, hogy a Fidesz frakcióvezetője nem lesz Orbán kabinetfőnöke, és így nem lesz kétosztatú a Miniszterelnökség. Ám megeshet, hogy Rogán mégsem marad hoppon, mert összevonják a gazdasági és fejlesztési tárcát, aminek az élére ő kerülhetne – Varga Mihály pedig miniszteri/államtitkári szinten a NAV-ért felelne. Igaz, Lázár János azt nyilatkozta, hogy nem tervezik a tárcastruktúra megváltoztatását, úgyhogy előfordulhat, hogy Rogán ezúttal is hoppon marad.

Orbáni mondatok Kötcséről

2014: „Minden gazdasági szereplőt súlyának és helyzetének megfelelően kell kezelni” – utalt a kormányfő Simicskával való konfliktusára tavaly.

2013: „Fel fognak vonulni velünk szemben a külföldi kézben lévő nagy energiaszolgáltatók és a mögöttük lévő politikai erők is. Nekünk azonban egyszer és mindenkorra le kell zárnunk azt a korszakot, amelyben nyerészkedni tudtak az energiaszolgáltatók az embereken” – hirdetett új frontot a rezsiharcban Orbán 2013-ban.

2012: „Most erősebbek vagyunk, nem megyünk bele a négy évvel ezelőttihez hasonló megszorító alkuba” – mondta Orbán Viktor 2012-ben, amikor éppen az IMF-fel harcolt.

2011: „Magyarország háborúban áll az államadóssággal és a munkanélküliséggel. Vegyétek komolyan ezt a háborút, mert ha mi nem győzzük le az államadósságot és a munkanélküliséget, akkor azok győzik le Magyarországot” – hirdetett harcot a miniszterelnök 2011-ben.

2010: „Az új politika kétharmados többsége mögött a polgári középosztály és az alacsonyabb státusúak szövetsége áll, amely a 2008-as vizités tandíjas népszavazással jött létre, és amelyet az áprilisi országgyűlési választások megerősítettek” – mondta 2010-ben Orbán, amikor arról is beszélt, hogy ezt a szövetséget nehéz lesz egyben tartani, mert ezermilliárdokat kell kivonni a gazdaságból, hogy a korábbi években felvett adósságokat törleszteni tudják.

2009: „Megvan a reális lehetősége annak, hogy a magyar politika következő 15-20 évét ne a duális erőtér határozza meg, amely állandó értékvitákkal, megosztó, kicsinyes és fölösleges társadalmi következményeket generál. Ehelyett huzamosan létrejön egy nagy kormányzó párt, egy centrális politikai erőtér, amely képes lesz arra, hogy a nemzeti ügyeket megfogalmazza – és ezt nem állandó vitában teszi, hanem a maga természetességével képviseli” – vizionálta Orbán Viktor 2009-es kötcsei beszédében.

 

Hogy ne csak a szűk kötcsei közönséghez jusson el az „irányvonal”, lassanként felállnak az Orbán-párti orgánumok. A Habony Árpádhoz köthető Magyar Idők már startolt, Andy Vajna „zöldmezős” tévéjének üzempróbái most zajlanak. A baloldalon is tapasztalható némi mozgás: tulajdonost váltott a 168 óra és a Klubrádió. Egyesek szerint ezek csak célzottan lőnek jobbra, és elkerülnek majd több békülékeny fideszest.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!