Ha egy történetben 6,5 millió dollárról esik szó, a legritkább esetben mondhatjuk el róla, hogy ott nem a pénz a lényeg. Mégis, ezúttal talán más miatt jelentős, hogy a minap egy New York-i árverésen egy brit ékszerész kifizette az említett, átszámítva 1,7 milliárd forintos összeget egy gyémántért.

Az értékes drágakő ugyanis Sierra Leonéból származott, márpedig korábban soha egyetlen olyan gyémántot sem értékesítettek tiszta, átlátható licit keretén belül, amelyet ebben a nyugat-afrikai országban találtak. A gyémántok bányászata, csempészése és illegális értékesítése korábban szinte kizárólag a rengeteg áldozatot követelő polgárháborút „támogatta” – a témát egyébként a Leonardo DiCaprio főszereplésével készült 2006-os Véres gyémánt című film tette ismertté világszerte.

A tyúktojás méretű, 709 karátos gyémántra idén márciusban egy lelkész bányászatának dolgozói bukkantak. A tiszteletes a „kincset” átadta a freetowni kormánynak, amelytől ígéretet kapott, hogy az eladásból származó pénz nagyobb részét a Sierra Leone-i emberek javára fordítja. Az ország vezetői állták is a szavukat – ami valószínűleg arrafelé sem kis dolog –, így a 6,5 millió dolláros összeg 59 százaléka a helyi egészségügy és oktatás fejlesztésére megy majd, de jut az ivóvíz- és az úthálózat korszerűsítésére is. A bevétel egynegyedét pedig az az 5 szerencsés bányász kapja, akik pár hónapja megtalálták a „béke gyémántja” névre keresztelt követ.

Ezek után bízhatunk benne, hogy a név majd kötelez is, és a mostani, történelmi tettel a vérzivataros sorsú ország tesz egy lépést a nyugalom irányába.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!