A pszichológusok nem tűrik, hogy a kabinet a szakmájukat használja fel nő- és családképe igazolására.

 
 

A politikai közbeszéd után már a pszichológus-szakmai diskurzust is a Fidesz család- és nőképe határozza meg – és komoly viták dúlnak. Emlékeztetőül: Kövér László házelnök azt szeretné, ha a nők az önmegvalósítás legmagasabb minőségének a gyerekszülést tartanák, illetve Kovács Ákos „kurzuszenész” szerint a nők dolga nem a pénzkeresés, hanem az, hogy tartozzanak valakihez. A politika szólamaihoz Bagdy Emőke pszichológus adott tudományos hátteret. Meggyőződése szerint: „A nő nembeli beteljesülése az anyaság. Mi, nők magunk mellé, fölé helyezzük párunkat, hogy védjen és szeressen meg minket. Ez az alárendelődő, szeretetteli odatartozás, amely határtalanul átadja magát, nem félve, hogy önmagát kiszolgáltatja, és rábízza magát a férfi szeretetére, ez a tiszta nőiség megnyilvánulása.”

A szakma azonban nem így gondolja: több mint hatszáz szakember írt alá egy nyílt levelet, miszerint nem értenek egyet Bagdyval. „Több zárt Facebook-csoportban is komoly viták folytak a női princípium témakörében, így született az állásfoglalás” – mondta Molnár Erika. A pszichodrámacsoport-vezető szerint nyílt párbeszéd keretében szeretnék megismerni Bagdy Emőke véleményét is. „Nem harcolni szeretnénk, hanem beemelni a köztudatba, hogy a gendertudományok nem normatívak, ellenkezőleg: teret adnak az egyéni alternatíváknak, szemben a princípiummal, amely előíró. Mi a szabad választásban hiszünk: abban, hogy mindenki maga dönthessen a saját életéről. Munkánk során pedig a páciensekkel egyenrangú félként működünk. Szeretnénk, ha a segítő szakmák megengedőek lennének, nem pedig előíróak” – magyarázta Molnár Erika.

A nyílt levél hivatkozik a pszichológusok Etikai Kódexére, ami kimondja: „a pszichológus tiszteli az egyéni, kulturális és szerepkülönbségeket, és mindenkor tiszteletben tartja az emberi jogokat”. Továbbá az aláírók állítják: a pszichológusok feladata a káros sztereotípiák lebontásának elősegítése, az igazságtalan, diszkriminatív gyakorlatok kritizálása – így járulva hozzá az emberi méltóság védelméhez.

A segítő szakma minden területéről érkeztek aláírók: a pszichológusok mellett szociológusok, szociális munkások, művészetterapeuták, szociálpedagógusok, művészettörténészek is szerepelnek a listán. Az aláírók között van például Herczog Mária, Vekerdy Tamás, Erős Ferenc. Bánfai Károly sport-szakpszichológus a Facebookon fejtette ki, hogy miért csatlakozott a nyílt levélhez. „A mindenkori hatalom az én tudományomat, az én hivatásomat – annak egy kétségtelenül prominens képviselőjén, Bagdy Emőkén keresztül – használja fel saját elnyomó nézetrendszerének igazolására. Ez számomra a nőket és szabad választásaikat tiszteletben tartó magánemberként megengedhetetlen. Másrészt pszichológusként naponta azért vállalok felelősséget, hogy a hozzám betérő emberek életét, szabad döntéseit segítsem.”

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!