A világ legbefolyásosabb női ma már nem a hagyományosan a „gyengébbik nem” által az előző évszázadokban tradicionálisan uralt területekről kerülnek ki. Hatalmas cégek igazgatói, politikusok, jó ügyekért kiálló milliárdosok és hírességek, akik egészen más szemlélettel viszik előre a világot, mint férfi társaik.

 
 
 

A Time magazin ezen a héten gyűjtötte össze a világ ötven legbefolyásosabb nőjét, akik az üzleti szférában tevékenykednek. A felsorolás láttán könnyen rácsodálkozhatunk: mennyi nagy multinacionális vállalatot irányítanak már hölgyek. Első helyre az 52 éves Mary Bara került, aki a General Motors autógyártó vezérigazgatója. Ebben a tisztségben nem kevesebb, mint 212 ezer ember munkáltatója, akik hat kontinens 396 üzemében dolgoznak.

A második hely egy nem kevésbé fontos ágazat képviselőjének jutott, az 56 éves Ginni Rometty az IBM informatikai cég elnök-vezérigazgatójaként 170 országban irányítja a cég érdekeltségeit. Vezetésével az IBM a világ legértékesebb női vezetésű állalata. Harmadik helyre a Pepsit hét éve igazgató, indiai származású Indra Nooyi került. Ma már olyan, korunkban meghatározó cégek vezetőségében is fontos szerepet töltenek be a nők, mint a Yahoo és a Facebook. Sheryl Sandberg a világ legnagyobb, 70 nyelven elérhető közösségi oldalának második embereként a globális párbeszédért felelős, több mint 20 nyelvre lefordított könyvében karriertanácsokkal is szolgál az őt követni próbálóknak.

Az ötvenes listára olyan országokból is kerültek fel nők, amelyek nem kifejezetten az egyenjogúságról híresek. Chanda Kochar például India második legnagyobb bankját vezeti, a szaúd-arábiai Lubna Olayan országa legbefolyásosabb üzletasszonya, az apja által alapított befektetési csoportot igazgatja. Emellett a nemi egyenlőség élharcosaként arra biztat arab vállalatigazgatókat, hogy alkalmazzanak és mentoráljanak női munkavállalókat. A listán felbukkan még dél-koreai, brazil, indonéz és kínai üzletasszony is az amerikai és európai nők mellett, láthatóan a gyengébbik nem képviselői mindegyik kontinensen kezdik bevenni a nekik járó helyeket az üzleti szférában.

Más típusú listát készít minden évben a Forbes a világ legbefolyásosabb nőiről. Erre médiaszemélyiségek, politikusok vagy éppen énekesnők éppúgy felkerülhetnek, mint az üzleti élet legmeghatározóbb személyiségei, vagyonuk, médiamegjelenéseik és befolyásuk alapján. Angela Merkel német kancellár az elmúlt tíz évben már hetedszer lett a világ legbefolyásosabb nője. A második helyen szintén politikus, Dilma Rousseff brazil miniszterelnök végzett. A képzeletbeli dobogó harmadik fokát egy igazi filantróp foglalja el. Melinda Gates, Bill Gates felesége egy jótékonysági alapítványt vezet, amely azt tűzte ki célul, hogy 2018-ra 140 millió dollárból megszüntesse a gyermekbénulást a világon, emellett modern fogamzásgátlási módszereket biztosítson 120 millió, nélkülözésben élő nő számára 2020-ig. Tavaly a Gates Alapítvány 3,4 milliárd dollárt osztott szét jótékony célokra, főleg egészségügyi programokat támogattak. A negyedik az USA First Ladyje, Michelle Obama lett, akinek a népszerűsége túlszárnyalja a férjéét is. Befolyását igyekszik ő is jó célok érdekébe állítani: harcol a gyermekkori elhízás ellen és rendszeresen kampányol az egészséges életmód mellett. A következő helyet szintén egy a férje árnyékából kinőtt politikusnő, Hillary Clinton foglalja el. Az USA-ban már azt találgatják, vajon indul-e az elnöki székért 2016-ban és adhat-e egy házaspár két elnököt is Amerikának. A Forbes listáján szintén felbukkannak azok az üzletasszonyok, akiket a Time is a legerősebb befolyású nők közé sorolt.

Oprah Winfrey az egyetlen afroamerikai milliárdos az USA-ban, esti tévés show-műsorával vált nagy kedvenccé. Tavaly színésznőként is felbukkant A komornyik című drámában, és ő lett a legjobban kereső híresség is tavalyi 77 millió dolláros bevételével. Köztiszteletnek azonban mégiscsak azért örvend, mert ő sem hanyagolja el a jótékonykodást, főleg oktatási célokra adakozik szívesen, 100 millió dollárt költött például a róla elnevezett vezetőképző akadémiára Dél-Afrikában, ahol kizárólag lányok tanulnak. A lista 17. helyére férkőzhetett be Beyoncé Knowles énekesnő. Harminchetedik helyével még II. Erzsébet angol királynőt is megelőzte Angelina Jolie, aki tavaly több millió nőnek mutatott példát, amikor a hiúságát félretéve önként és megelőző jelleggel leoperáltatta melleit, hogy elkerülje a rákot, amelyre családi örökségként kiemelkedően nagy hajlama volt.

Lady Gaga, Shakira, az Oscar-gálát múlt héten vezető Ellen DeGeneres, államfők és politikusok, médiaszemélyiségek, divatszakemberek és üzletasszonyok a világ minden tájáról felkerültek a listára, amely bizonyítja, a nők évről évre egyre nagyobb szerepet töltenek be a közéletben. Egyelőre még csak remélhetjük, hogy néhány éven belül magyar nőnek is esélye lesz az illusztris társaságba kerülni.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!