Nyaralási spekulációk. - Régen a határátlépés volt a legnagyobb gondunk, ha külföldre utaztunk. Most a valutaváltók előtt toporgunk izgatottan. Mert krónikusan gyengélkedik a forint, s nagyon nehéz jó árfolyamot kifogni.

Rafinált páternoszter a devizapiac. A profik sem tudják előre, hogy az egyszerre emelkedő és süllyedő árfolyamfülkék közül melyik a legjobb választás.

Mégis van néhány megfontolás, amire nyaralóként is jó eséllyel „spekulálhatunk”. Érdemes is odafigyelni, mert bármilyen beteges a forint, időnként lábra kap. Az elmúlt hetekben előbb a meglepően erőteljes magyar gazdasági növekedés lepett meg mindenkit, különösen, hogy az euró látványosan gyengült. A befektetők ugyanis az Európai Központi Bank szigorának lazulására számítanak. De az is erősítette a forintot, hogy a piaci pletykák szerint még az idén újra befektetésre ajánlhatják országunkat a hitelminősítők.

Ilyen kilátások mellett, joggal merül fel a kérdés, hogy vajon érdemes-e már most eurót venni, vagy jobban járunk, ha kivárjuk a még erősebb forintot? Bár elképzelhető, hogy az euró árfolyama bekukkant a 300 forintos szint alá, nem érdemes a nyaralásra szánt pénz egészét erre a várakozásra feltenni.

Hogy miért nem? Nos, a nyár közepén esedékes újabb hazai makrogazdasági adatok, bármennyire jók lesznek is, már biztosan nem okoznak akkora meglepetést, mint a mostaniak. Az európai jegybankárok pedig hiába lazítják a csavarokat, mert a Magyar Nemzeti Bank mindent a gyenge forintra tett fel, ettől várván az exportvezérelt magyar ipar további élénkülését. És a hitelminősítők forinterősítő döntése is ősszel esedékes. Ráadásul a 300 forintos euró olyan lélektani szint, ahol már a spekulánsok is érdekeltek. Magyarán nem érdemes arra várni, hogy hamarosan sokkal erősebb lesz a forint.

A devizapiacon, persze, minden megtörténhet. Ezért a profi kereskedők azt a „nyaraló tippet” adták, hogy 303 forintos euró környékén érdemes megvenni a szükséges valuta kétharmadát, míg a többivel „spekulálhatunk” a még jobb árfolyamra. Hátha szerencsénk lesz…

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!