Azok a nők, akik bizonyos időnként eljárnak a méhnyakrákszűrésekre, a negatív eredmények birtokában biztonságban érzik magukat.

 
HPV - Forrás: Shutterstock

Bár hazai adatok nincsenek, de amerikai és svéd kutatók szerint a szűrésre járók 20-30 százalékában mégis megjelenhet a gyilkos kór két vizsgálat között, így ez a biztonságérzés hamis. A hagyományos szűrővizsgálat ugyanis csak a méh aktuális állapotát vizsgálja, a méhnyakrák-megbetegedések 95 százalékáért felelős Humán Papiloma Vírus (HPV) jelenlétét nem. Annak (különösen a 16-os vagy a 18-as törzs) tartós jelenléte a szervezetben viszonylag gyors lefolyású rákbetegséget okozhat, így a következő szűréskor vagy a tünetek megjelenésekor már lehet, hogy késő a beavatkozás. Mindez, de még a bizonytalan citológiai eredmények miatt végzett felesleges műtétek is megelőzhetőek egy új, komplex szűréssel, melynek része a HPV DNS-alapú szűrése is, és amelyet most először tettek elérhetővé a közönség számára magyar orvosok MEDSERV+ néven.

„Mivel a méhnyakrákos megbetegedések egyharmada olyan nőknél alakul ki, akik rendszeresen járnak szűrésre, a szűrés metodikáján kellett változtatnunk. Nyugaton ez már megtörtént, egyre több helyen el is hagyják a citológiai vizsgálatot, csak akkor ejtik meg, ha a DNS-vizsgálat indokolttá teszi.

Szerintem az általunk ajánlott kombinált vizsgálat adja a legnagyobb biztonságot, főképp, ha az általunk használt biomarker-vizsgálattal is kiegészítjük” – mondja a MEDSERV+ egyik alapítója, dr. Járay Balázs. A vizsgálatok hatféle eredményt és további kezelési javaslatot adhatnak. A teljesen negatív eredmény azt jelenti, hogy a következő 5 évben lényegében nullaszázalékos a méhnyakrák esélye. Járay Balázs szerint céljuk az, hogy középtávon bárki által elérhető, OEP-támogatott legyen a kombinált szűrés, így több száz, akár halállal végződő megbetegedés elkerülhető lenne. Egyelőre csupán fizetős szolgáltatásként kérhető a szűrés bizonyos magánrendelőkben.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!