A hatóságok továbbra is várják szemtanúk, informátorok jelentkezését, hogy elfoghassák végre a két rendőrt súlyosan megsebesítő Teréz körúti robbantót. A legutóbbi napokban újabb információkat, felvételeket és felhívást tettek közzé.

 
A gyanúsított vásárolt a robbantás előtt - Forrás: police.hu

SZEPTEMBER 30., PÉNTEK
A rendőrség beazonosította a robbanószerkezet távirányítóját. A szerkezet teljesen átlagos, többek között garázskapuk nyitására szokták használni. Megkönnyíti a nyomozók dolgát, hogy azt a típust, amelyet az elkövető használt, csak kis számban gyártották, a rendőrséghez került vásárlói listán körülbelül 100-200 fő szerepel. Nehezíti viszont a nyomozást, hogy a szerkezetet (egyébként kínai gyártmány, körülbelül 5000 forintért bárki megveheti) az interneten is vásárolhatta az elkövető, így viszont sokkal nehezebb lekövetni a vásárlás útját – mivel úgy gondolják, profi volt a robbantó, nem valószínű, hogy saját lakcímére rendelt. 


OKTÓBER 1., SZOMBAT
Új felvételeket tett közzé a robbantóról a rendőrség. Ezeket a képeket egy bolt biztonsági kamerái rögzítették: az elkövető a robbantás előtt pár órával egy közeli (a helyszíntől két villamosmegállónyira található) üzletben vásárolt. A felvételek sokkal jobb minőségűek, mint amelyet a térfigyelő kamerák mutattak, tisztán kivehetők az elkövető arcvonásai. 


OKTÓBER 2., VASÁRNAP
Kihallgatták a robbantás során megsérült rendőrnőt – írták a hétfői lapok –, ezek alapján pedig kizárták, hogy a támadás mögött magánéleti motiváció (szerelmi háromszög vagy féltékenységből elkövetett bosszú) állna.


OKTÓBER 3., HÉTFŐ
Ismét zárt ülést tartott az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága. A rendőrség már korábban megszellőztette, profi lehetett a robbantó, ismerte a készüléket, amellyel a detonációt okozta – minden bizonnyal többször kipróbálta már. A katonai titkosszolgálat már leszerelt katonák, zsoldosok és légiósok között is keresi a tettest. Teszik ezt a profi robbanószerkezet miatt, és azért, mert a felvételeken jól látszik, a tettes a robbantás előtt, közben és utána is rendkívül higgadt tudott maradni. Ez pedig arra utal, nem először robbantott éles helyzetben. Szintén a gyakorlottságra utal, hogy a robbantás után szinte azonnal nem csak ruhát cserélt, de arra is ügyelt, hogy cipőt is váltson – a rendőrség szerint az elkövetők erről gyakran megfeledkeznek, noha így könnyebben beazonosíthatóak. Miután ismét kizárták, hogy a célpont a két rendőr lett volna, vagy az esetnek köze lenne az iszlamista terrorhoz, a legvalószínűbb – tartják most a szakértők –, hogy a tettes általánosságban a rendőrségen vagy a magyar államon akart bosszút állni, vagy egyszerűen csak zavarkeltés volt a célja. 


OKTÓBER 4., KEDD
Több mint százfős nyomozócsoport dolgozik az ügyön. A rendőrséghez sorra érkeznek a lakossági bejelentések, eddig több mint 430-at kaptak. A nyomravezetői díj továbbra is 10 millió forint.


(További fotók és egy letölthető videófelvétel a feltételezett Teréz körúti robbantóról itt találhatók: 
http://www.mklu.hu/?p=30598 )


(Forrás: Szabad Föld / MTI / mlku.hu)

Mentés

A Központi Nyomozó Főügyészség előre kitervelten, több ember és hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés kísérlete elkövetésének gyanúja miatt folytat eljárást ismeretlen tettes ellen.
   
Azt kérik, hogy aki a felvételeken látható férfit felismeri, személyéről, tartózkodási helyéről bármilyen információja van, tegyen bejelentést a nap 24 órájában ingyenesen hívható 06 80 620 107-es számon, vagy a Telefontanú 06 80 555 111-es zöld számán. Bejelentését megteheti a 107, 112 központi segélyhívók valamelyikén, illetve személyesen bármelyik rendőri szervnél.
   
Az országos rendőrfőkapitány a nyomravezetőnek nettó 10 millió forint díjat tűzött ki. A bejelentő személyét bizalmasan kezelik.
    
Kérik azt is, hogy jelentkezzen tanúként a közzétett képek egyikén látható kerékpáros, aki a robbantás előtt elhaladt a helyszínen.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!