Bármennyire is pozitív a világpolitikai kicsengése a Camp David-i amerikai elnöki rezidenciának, békeegyezségek kötődnek ide, azt még nem tudni, mi lesz hosszú távon a G8-ak, a hét legfejlettebb ország és Oroszország vezetői hétvégi csúcsának eredménye.

 
A Camp David-i G8 csúcs résztvevői munkában

Mindenesetre egyszerre jellemezték viták és kompromisszumok a találkozót. Az eurózóna sorsa vezető téma volt, és a nagy többség a hangsúlyt arra tette, hogy szükség van fordulatra, a gazdasági növekedés erőteljes, a pénzügyi fegyelemmel összhangban álló ösztönözésére. Obama amerikai elnök bejelentette, hogy a G8-ak elkötelezettek egy ilyen átfogó csomag mellett. A zárónyilatkozat szerint támogatják, hogy Görögország az eurózóna tagja maradjon, kötelezettségei teljesítésével, ugyanakkor elismerik, hogy „nem mindannyiunk számára alkalmazhatók ugyanazok az intézkedések”. Ez valamifajta közvetett elismerése lehet az eltérő válságkezelésnek. 

Első találkozásuk dacára hamar egymásra talált Barack Obama amerikai és François Hollande francia elnök a csúcsértekezletén: egyesült erővel győzködték Angela Merkel német kancellárt az új irány fontosságáról. Így Merkel egyedül maradt a másik hét ország – az USA, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, Japán, Kanada és Oroszország – vezetőivel szemben, ám ahogy David Cameron brit kormányfő fogalmazott, „a G8-ak nem mondhatják meg az eurózónának, mit csináljon”. Ehhez kapcsolódott a csúcstalálkozó másik fontos kérdése a görög válság. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke kijelentette, szeretnék, ha Athén az eurózónában maradna, és arra számít, hogy Görögország teljesíti a „mentőcsomag” feltételeit. Barroso azt állította, hogy nincsen B tervük arra az esetre, ha Görögország elhagyja a közös valutát, de ennek megakadályozására Athén kedvezőbb feltételeket kaphat.

 

Június 17-re írta ki a görög köztársasági elnök a legújabb választásokat. Azt, hogy ki alakíthat kormányt, lehetetlen megjósolni: pénteki közvélemény-kutatások alapján még úgy tűnt, a megszorításokat támogató Új Demokrácia és a Paszok a kormányzáshoz elegendő támogatást szereznek, tegnap azonban már a mentőcsomag újratárgyalását sürgető radikális baloldali koalíció állt nyerésre. Eközben érdekes közjáték történt: az ideiglenes kormány vezetője Merkellel folytatott pénteki telefonbeszélgetésében úgy értette, hogy a német kancellár azt szeretné, ha a választásokkal együtt referendumot tartanának Görögország eurózóna-tagságáról. Berlin ezt félreértésnek minősítette, de lényegében tényleg erről van szó: a júniusi voksoláson az euró és a drachma között választanak majd a görögök.

Teljes egyetértés csak egy dologban volt: Angela Merkel és David Cameron előre bejelentette, hogy egy ideig távol lesznek a tárgyalásoktól, mert együtt nézik a Bayern–Chelsea BL-döntőt az elnöki pihenőhely mozitermében.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!