Hamarosan a cybertérben játsszák a meccseket, és ott dúl majd a háború

- Hosszabb, egészségesebb élet, kevesebb munka vár az emberiségre

- 2017-ben rohamléptekkel fejlődik majd a technológia, de a haladásnak vesztesei is lesznek

 
 


Az év végén idén is kiadták prognózisaikat a következő esztendőre a különböző technológiai kutatásokkal foglalkozó cégek és szakportálok. Ezek szerint a technológiai és digitális fejlődés 2017-ben is rohamléptekkel halad majd, bár bizonyosan lesznek olyan innovációk, amelyeket ugyan évről évre megjósolnak, mégis várni kell térnyerésükre a mindennapi használatban.


Magától megy

Az önvezető autók elterjedését például egyre nagyobb figyelem kíséri, ám az igazi fordulópont még csak most következik: Norvégia éppen a héten jelentette be, hogy dolgoznak az önjáró autók bevezetését segítő szabályozáson, és engedélyeznék, hogy a járműveket a közutakon is tesztelni lehessen. A tervezet tavaszra akár már a norvég parlament elé is kerülhet – ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy jövőre már sofőr nélküli autók száguldoznak Oslo utcáin. A cél a hibák kiküszöbölése, a biztonság maximálisra növelése.

A követelmény pedig igencsak szigorú, az északi országban 2015-ben például egyetlen gyerek sem halt meg közlekedési balesetben. Kétségtelen, hogy az önvezető autó nem zavarodik meg, nem fárad el, nem rúg be, ám az emberi beavatkozást sem lehet teljesen kiiktatni. Azt viszont nem tudni még, mennyire altatja el az autóban ülők figyelmét az a tény, hogy nekik elméletileg semmit nem kell csinálniuk. Így előfordulhat, hogy késve cselekednének, ha az autó emberi közbeavatkozást „kérne” egy olyan helyzetben, amit magától nem tud kezelni. Bár a luxuskategóriás autókat lassan félálomban is el lehet vezetni a beépített okostechnológiák miatt, a Guardian szakértői szerint sem valószínű, hogy 2017-ben már önjáró autókkal lehessen találkozni az utakon. Ennek nem csak a hatóságok akadékoskodása vagy a biztonsági aggályok szabnak gátat, a technológia egyszerűen még nem tart ott, hogy ez megvalósulhasson. Nem véletlen, hogy a Google sikeresnek mondható tesztje, amelyben teljesen automata járművüket tették próbára, egy széles texasi autópályán zajlott, és nem a New York-i csúcsforgalomban.


Adatok a mindenségben


A világ egyik vezető informatikai kutatással és tanácsadással foglalkozó cége, a Gartner szerint jövőre további utat törnek maguknak az intelligens eszközök, az autók mellett főleg a különböző robotok és drónok. Ezek biztosan egyre nagyobb piaci szerepet kapnak, és fejlődésük új szakaszba lép majd. De hasonlóan nagy léptekkel halad a fejlesztése azoknak az intelligens kütyüknek, amelyek otthoni, irodai életünket reformálják meg, de emellett a gyárakban és az egészségügyi intézményekben is nagy változásokat hozhatnak. Már léteznek olyan digitális sztetoszkópok, amelyek rögzítik és eltárolják a beteg szívverését és légzési hangjait. A közeli jövőben ezek az eszközök már képesek lesznek az általuk begyűjtött hatalmas adathalmaz intelligens kezelésével „következtetéseket levonni”, és segítséget nyújtani az orvosnak a diagnózis felállításában. Gyakorlatilag bármilyen okoseszközre igaz lehet, hogy a használat során begyűjtött, korábban soha nem látott mennyiségű adatból olyan tanulságokat képes levonni, amelyre az emberi elme alkalmatlan. A Guardian szerint ugyanakkor 2017 legfontosabb kutatási területe a hatékony adatfelhasználás lesz, vagyis, hogy kitalálják: hogyan „tanulhatnak” a gépek a felhalmozott információkból, és válhatnak intelligens eszközökké.


Virtuális tér: sport és háború


A különböző e-sportok is tovább fejlődnek az előttünk álló évben. A másokkal való versenyzésen alapuló videojátékok piaca már most is hatalmas: mintegy 500 millió dolláros bevételt produkálnak, a prognózisok szerint 2017-ben ez az összeg megduplázódik és milliárdos üzletté válik. A szélessávú internet egyre több ember számára nyit teret a többszereplős online játékok világában. Az e-sportok legnagyobb rajongói nem meglepő módon a millenniumi generáció képviselői, akiket ez már sokkal jobban érdekel, mint bármely „valódi” sport bajnoksága.

Mindezeknél sokkal pesszimistább jóslat az, hogy elkezdődik, más értelmezések szerint folyatódik a cyberháború: az új technológiák térnyerése már most új csatateret teremtett a nemzetek közötti konfliktusok előtt. A Guardian szerint ez a háború már elkezdődött, egyik fontos epizódja például az volt, amikor az USA kormányügynökségének oldalát meghekkelték, ellopva kormányzati alkalmazottak millióinak adatait – a megrendelő pedig feltehetően Kína volt. És akkor még nem is beszéltünk az elnökválasztás eredményét nagyban befolyásoló e-mail botrányról, amelyről sok demokrata gondolja azt, hogy Oroszországnak köszönheti Amerika. Vagyis a cyberháborúval már bizonyíthatóan nagy eredményeket lehet elérni, borítékolható, hogy egyre több hasonló akcióra kell felkészülni a nemzetközi politikai színtéren.


Borús kilátások

A baljós előrejelzések ezzel nem érnek véget.

A Forbes szerint nem is lehet jövő időben beszélni arról, hogy a robotok elveszik az emberek munkáját, a folyamat már nagyban zajlik. A gyárakban egyre több munkafázist váltanak ki automata technológiákkal, nehéz lenne olyan iparágat mondani, amelyik érintetlen maradhat. Első körben főleg a monoton, ismétlésen alapuló „kék galléros” munkahelyek szűnhetnek meg, de téved, aki azt gondolja, hogy a szakemberek pótolhatatlanok. Például az ügyfélszolgálati munkatársak, diagnoszták állásai is megszűnhetnek, a megmaradó, robotok által nem veszélyeztetett munkahelyek pedig magas képzettséget, nagy kreativitást igényelnek majd. Vagyis az alacsonyabb végzettségű munkaerő jövője kétséges. Szintén aggodalomra ad okot, hogy ezzel párhuzamosan a technológiai fejlődés egyre inkább meghosszabbítja az emberek élettartamát, ez pedig nagy hatással lesz a gazdaságra és a társadalomra. Egyre több ember, egyre kevesebb állás – ma még elképzelni is nehéz a következményeket, de az biztos, hogy újra kell gondolni az idősek szerepét a társadalomban, a nyugdíjrendszer felülvizsgálatára pedig előbb-utóbb a legtöbb fejlett országban szükség lesz.

Vagyis az egyre okosabb gépek, a mesterséges intelligencia, a robotok terjedése és a nagy adathalmazok kezelése hatalmas áttöréseket és nagy eredményeket hozhatnak az orvoslás, a tudomány és az ipari termelés területén és a mindennapi életünk is kényelmesebbé válhat, tagadhatatlan, hogy a következmények nem csak pozitívak lesznek.


30-50
Becslések szerint a jelenlegi munkahelyek 35, sőt akár 50 százaléka is veszélyben lehet a robottechnológia terjedése miatt.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!