Az 5G technológia a kapu az úgynevezett okosvilág felé, ahol okos a hűtő, okos a ház, okos az autó, okos a város. S ha az ember is okos, akkor igyekszik majd megtalálni a helyét ebben az új világban.

 
VH, 2017. március 11.

Igen elterjedt ma már az autóvezetők körében a Waze-szisztéma, amely applikáció a leggyorsabban mutatja meg számunkra, hogyan lehet a legrövidebb idő alatt eljutni A-ból B-be. Mert a rendszer, használóinak visszajelzései által, pontosan tudja, hol van dugó, hol útlezárás, hol méri a rendőr a sebességet, s hogy milyen veszélyekre kell felkészülni az út során.

Most képzeljük el azt, hogy az információk továbbításához már ember sem kell, mert az autó, amit vezetünk, magától gyűjt be minden jelet arról, milyen útviszonyok és közlekedési szituációk várnak ránk vagy vezetőtársainkra az utakon. És a gépkocsink már ennek megfelelően módosítja nemcsak a sebességet, de az útvonalat is.

Ez a rendszer teremti meg igazán annak lehetőségét, hogy olyan önvezető autókkal utazhassunk, amelyek elkerülik az ütközéseket is.

Ha az úgynevezett 5G működési elvét akarjuk megérteni, érdemes szem előtt tartani a fenti rendszert, mivel hasonló elvek alapján szerveződik.


Minden megváltozik

Az ötödik generációs (5G) mobilhálózatok világa egy hihetetlenül alacsony késleltetésű hálózatot jelent, amely minden hozzáférhető eszköz számára különlegesen nagy sávszélességet biztosít. Az új mobilkommunikációs technológia számos új iparágat teremthet, illetve a régiek közül sokat helyez új alapokra. Azok az eszközök, amelyek csatlakoznak az 5G technológiához, olyan rendszerben képesek dolgozni, amelyek a másodperc tört része alatt információkat küldenek egymásnak. Ezek lehetnek nyílt és zárt hálózatok, azaz olyanok, amelyekhez bárki hozzáférhet, és olyanok, amelyek csak adott közösségeken belül értelmezhető információkat továbbítanak, de a lényeg minden esetben ugyanaz: a gyors és hatékony információ-hozzáférés, amely könnyebbé és hatékonyabbá teheti az életünket. Legyen szó tanulásról és tanításról, rendszerek működtetéséről, szolgáltatások biztosításáról vagy üzletről.

Az 5G sokak számára értelmezhetetlen, felfoghatatlan valami.

Miközben az elmúlt évtizedekben már átélhettük „a G minden korábbi fokozatát”. A maga nemében mindegyik legalább akkora ugrást jelentett az alkalmazott technológia területén, mintha Kolumbusz négy-öt évenként felfedezett volna egy-egy új kontinenst, amiktől újra és újra más lett a világról alkotott fogalmunk.

Ha valakinek kétségei támadnának afelől, hogy valóban ebbe az irányba fejlődne a világ, annak elegendő csak arra gondolnia, hogy néhány évtizede még a kiváltságosok telefonálhattak mobilkészülékről.

Ma pedig már több mint 101 százalékos a Föld mobilellátottsága.

Mert lehet, hogy a nagyink még a hagyományos telefont használja, mondván, nem kell neki mobiltelefon, de ettől függetlenül már 7,4 milliárd előfizetést jegyeznek szerte a világon. Nem nehéz elképzelni tehát, micsoda adat- és információáradat indul meg hirtelen, ha egyszer mindegyik képes lesz csatlakozni az 5G világához. És attól tényleg csak néhány év választ el minket, hogy ne legyen olyan hely a Földön, ahol nincs szélessávúinternet- lefedettség.


Hálózatra kapcsolt világ

A rossz hír ebben az esetben a jó is. A jövőben ugyanis enélkül aligha tud majd létezni az ember. Bármennyire lesznek is olyanok, akik tiltakoznak majd ellene, és modern amisok módjára próbálnak úgymond „lelassult” életet élni. Ez ugyanis már a mai információs világban sem elérhető.

Nem is olyan régen még sorba álltunk mozijegyért. Ma már mobilapplikációkon keresztül rendeljük a jegyet, ám közel az idő, amikor már el sem kell menni a moziba, mert otthoni kivetítőn nézhetjük a legújabb filmeket, a megjelenésük pillanatában.

A hűtőnk magától rendel élelmiszert, mert felismeri, miből fogyasztunk a legtöbbet, és milyen ütemben… Hát, még ha tényleg minden elektronikus eszköz a hálózatra kapcsolódik!

A nyilvántartási rendszerben ugyanakkor minden ember egyetlen adatsor lesz. A központ mindent tud majd rólunk, nem csak azt, hogy hol vagyunk, kivel és mit csinálunk éppen, de azt is, mit mondunk, mit eszünk vagy iszunk. No de, az orwelli Nagy Testvér hálózatra kapcsolt világában valóban egyszerűbb és könnyebb az élet?

Vagy inkább annak van igaza, aki azt mondja, hogy csak egyszerűbben és könnyebben bonyolultabb? Mert lehet, nem mindenki szeretne olyan gyorsan száguldani az információs sztrádán, ahogyan az utakon is vannak olyanok, akik még a megadott sebességhatár lehetőségeit sem használják ki.
 

Életmentő technológia
Az 5G technológia része lehet az is, hogy egy bőrünk alá ültetett mikrochip pontos adatokat közöl szervezetünk állapotáról az orvosunk nyilvántartó rendszerébe. Így könnyen megeshet az is, hogy egyszer csak csöng a telefon, és a vonal végén az orvosunk közli, hogy ne ijedjünk meg, helyezzük magunkat nyugalomba, mert már úton van értünk a mentőautó – a chip által küldött, a szervezetünkben végbemenő folyamatok alapján valószínűsíthető, hogy néhány órán belül infarktusunk lesz.
De az orvos ugyanígy javasolhat terápiát, felírhat gyógyszert, vagy egyszerűen csak elküldhet sportolni minket – mert a szervezetünk mindent előre jelez. De ha otthonunkban rendelkezésre áll egy robottechnológiával felszerelt házi műtő, az orvosnak nem feltétlenül kell a helyszínen tartózkodnia ahhoz, hogy elvégezze a szükséges beavatkozásokat.


Az 5G technológia megvalósulásához egymást jól „látó”, adatátvivő állomásokra van szükség – mert az információtovábbítás minőségét sok tényező befolyásolhatja: távolság, domborzat, épület, csapadék, légköri viszonyok, növényzet. Különösen annak ismeretében, hogy a jeltovábbítók egyidejűleg többféle szolgáltatási színvonalat képesek nyújtani, hiszen minden eszközt a használati jellegéhez mérten kell észlelnie.


Az 5G technológia arra is képes, hogy 1 millió eszköznek átlagosan 100 Mbps sebességet biztosítson 1 négyzetkilométeres körzetben. Vagyis egy másodperc alatt a legjobb minőségben letölthetjük kedvenc filmünket, filmsorozatunkat.


Eddig csak a tudományos-fantasztikus filmekben láttunk olyat, hogy a szereplők kivetítőkön tartottak hologramkonferenciát.
Az 5G megnyitja az utat a holografikus technológia előtt, azaz egy konferenciabeszélgetésnél nem egy képernyőn keresztül láthatjuk és hallhatjuk a többieket, hanem a térbe kivetítve.

Címkék: tudomány

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!