Nem egyedi eset, ami szerkesztőségünk egy tagjával nemrég történt. Elhagyta az országot, sőt a kontinenst is egy kis kikapcsolódás erejéig, okostelefonját azonban magával vitte. Gyanította, hogy drága lenne Amerikából csak úgy fényképeket megosztani, de azt korántsem sejtette, hogy az is veszélyekkel jár, ha csak bekapcsolva hagyja internetszol­­gál­­ta­tását.

 
Csak okosan az okostelefonnal

Meg is lepődött, amikor hazaérve egy 80 ezer forintos számla várta. Ezt azonban egyszerűen el lehet kerülni, sőt, péntek óta kedvezőbb feltételek mellett akár a folyamatos élménybeszámolóról sem kell lemondanunk.

Ekkortól ugyanis korlátozták Euró­­pában a mobiltelefonálás roaming díjait, miután az Európai Bizottság az eddiginél alacsonyabb plafonértékeket határozott meg. A külföldi hívások díjának felső határa áfa nélkül az eddig érvényes 105 forintos maximális percdíjról 95 forintra, a fogadott hívások percdíjai pedig 41-ről 30 forintra csökkentek. Ugyancsak július 1-jétől a jelenlegi 216 forintról 135 forintra mérséklődött a szolgáltatók között érvényes legnagyobb áfamentes adatátviteli, azaz roaming ár is.

Nézzük, mekkorák a díjak, ha Görögországból, Horvátországból, vagy Törökországból szeretnénk hívásokat indítani, vagy szörfölni a neten. Voda­fone hálózaton át Vodafone Passport szolgáltatással hazatelefonálni mind a három országból 319 forintunkba kerül (minden megkezdett 10 perc után), erre jön még a tarifacsomagunk belföldi percdíja. Telenor kártyánk esetén Roaming Hívó szolgáltatással a telefonunkon egyszeri 299 forintos kapcsolási díj után már 49 forintos percdíjért lehet a görög tengerpartról hazatelefonálni, és ingyen fogadhatunk hívásokat is. A török Riviéráról, vagy a horvát szerpentinekről ez már kicsit drágább mulatság, mivel nem európai uniós tagállamokról van szó. Ebben az esetben 320 forint a percdíj, érdemesebb tehát átgondoltan telefonálni. A szintén pénteken debütált Travel & Surf csomagokat kínálja felhasználóinak a T-Mobile. A 690 forintos Travel & Surf S csomaggal 24 óra alatt 10 megabyte adatot forgalmazhat a készülékünk, míg a szintén egy napos Travel & Surf M 1990 forintért 50 megát ad. A hívások díja EU-ból EU-ba bruttó 134 forint/perc, EU-n kívül pedig 386 forint/perc.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!