Kisebb fennakadásokat leszámítva, nem okozott nagy gondokat a tél első havazása. Az országban minden út járható, a vasúti közlekedés és az áramszolgáltatás is helyreállt.

  -
  -
- – Kép 1/2

A péntek éjjeli havazást követően már szombat délután járható volt az ország összes fő- és mellékútja. Elzárt település nincsen az országban – tájékoztatta a Vasárnapi Híreket az Útinform sajtóügyeletese. A Mávinform tájékoztatása szerint szombat délre visszaállt a menetrend szerinti közlekedés minden vasútvonalon, ahol az erős szél által letört ágak zárlatot okoztak a felsővezetékben, vagy a ráfagyó hóréteg leszakította azt. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szerint délig a tűzoltókat százötvenszer riasztották, legtöbbször elakadt autókhoz és kidőlt fákhoz. A balesetekben személyi sérülés nem történt. Komárom és Fejér megyében szombaton 16 ezer ember maradt villany nélkül. Az áramszolgáltató munkatársai szombat késő délutánra rendbe hozták a vezetékeket, így újra van áram minden háztartásban – közölte lapunkkal a cég szóvivője.

Budapesten szombatra virradóra jelentős mennyiségű, a pesti oldalon 6-10, a budai hegyvidéken 20 centiméteres hó hullott. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. 94 munkagéppel takarította az utakat. A budapesti utak mind járhatóvá váltak a csapadék megszűntével, de a fagypont alatti hőmérséklet miatt szombat éjjel már csak csúszásmentesítést végeztek a gépek. A Budapesti Városüzemeltetési Központ szóvivője, Szűcs Panni elmondta: szombaton délelőtt 534, délután pedig 107 alkalmi hómunkást vettek föl. Ők 8 órás munkáért átlagban nettó 3350 forint bért kaptak. A BKV járatai a szombat reggeli üzemkezdéskor valamennyi vonalon rendben elindultak, nem okozott fennakadást az éjszaka hullott hó – tájékoztatott a közlekedési társaság fődiszpécsere.

Az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletese kirívó esetről nem tudott beszámolni. Mint mondta, kevesebb esetük is volt, mint általában ugyanebben az időszakban. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint ma délnyugat felől mindenütt felszakadozik, csökken a felhőzet, több órára kisüt a nap. Délelőtt fátyolfelhős, napos idő várható, majd dél felől beborul az ég. Délutántól egyre többfelé várható eső, zápor, a Dunántúl északi tájain és az Alpokalján havas eső, havazás. Estétől a keleti szél megerősödik, fokozódik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és plusz 7 fok között várható. A jövő hét első felében változékony időre kell számítani, a hét közepétől újabb havazásra van kilátás.

Címkék: közlekedés, havazás

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!