Megbukott a határvédelem, ennek beismerése Orbán Viktor önkéntes határvédelem ötlete. A kormányfő most ellentmond mindannak, amit a Fidesz képviselt az erőszakszervezetek ügyében. A kerítést meg ellopták a határról.

 
Legalább háromezer emberre lenne szükség a sikeres határvédelemhez. Nincs annyi - Fotó: Németh András Péter

Valami mégsem stimmel a határzárral. Mert miközben hivatalosan távol tartja a menekültek millióit Európától, Orbán Viktor egy rádióinterjúban arról beszélt, hogy „önkéntes alapon szerveződő területvédelmi egységek” felállítására volna szükség. Hogy Lázár János mit gondol az ötletről, azt egyelőre nem tudni. A Miniszterelnökség vezetője mindenesetre épp öt éve – az Alaptörvényt magyarázva – úgy fogalmazott: „ha megkérdezzük az embereket, egyértelműen azt mondják, hogy igazságot szolgáltatni, az erőszak hatalmával élni, csak az államnak legyen lehetősége. És ezt azért kell az alkotmányba beletenni, hogy végérvényesen lezárjuk azt a vitát, hogy mindenféle gittegyletnek van-e joga vagy nincs joga Magyarországon föl-alá mászkálni…” Lázár miniszter valószínűleg nem az önkéntes határőrökre, de még csak nem is az egyre izmosodó polgárőrségre gondolhatott, hanem a Jobbik vezérelte Magyar Gárdára és a hasonszőrű szerveződésekre. Az hogy főnöke, Orbán Viktor pontosan mire vagy kire gondolt, rejtély. Tudniillik a riporter nem kérdezett vissza, a miniszterelnök pedig megelégedett az ötlet felvetésével.

Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő szerint a miniszterelnök mondata annak beismerése, hogy létszámhiánnyal küzd a határvédelem, amit az eddigi toborzással sem sikerült megoldani.

„Háromezer új határvadászra volna szükség, ezzel szemben eddig csak alig négyszázzal kötöttek szerződést. Vagyis a határvadász toborzás megbukott” – mondta Tarjányi. A biztonságpolitikus emlékeztetett arra, hogy 1992-ben, a délszláv háború kirobbanásakor az akkori kormány hét hónap alatt képes volt megoldani több százezer menekült fogadását, most meg 21 hónap sem volt elég egy tisztességes megoldás kidolgozására. „Szerintem azért nincs megoldás, mert a kormányzati kommunikáció újra és újra felülírja a szakmai érdekeket – mondta. – És akkor jönnek itt mindenféle civil territoriális alakulat ötletével.”

Tarjányi állítja, ha meg is lenne a kormány által „rendelt” 3000 új határvadász, legfeljebb jövő áprilisban, májusban állhatnának munkába. A kiképzésük nem teszi lehetővé, hogy hamarabb bevessék őket. „Pedig az az első pillanatban nyilvánvaló volt, hogy a kerítés, ha már megépítettük, önmagában nem elég. Annak őrzését meg kell oldani.”


Az 1950-es években Tito kormánya kerítést épített a magyar–jugoszláv határra. Mivel csak néhány tucat határőr őrizte az objektumot, a kerítést egyszerűen ellopták. A következő lépés egy aknazár telepítése volt.

„Én eddig úgy tudtam, hogy a magyar határzár kiválóan működik. Ha ez nem így van, akkor nyilvánvalóan indokolt kitalálni valamit, amitől jobban fog”, mondta a Vasárnapi Híreknek Ungváry Krisztián. A történész szerint tény, hogy Európa befogadóképessége véges, és egyetlen kormány sem engedheti meg magának, hogy szélesre tárja a kapuit mindenki előtt. Ugyanakkor ezt az ötletet, mint bármilyen hasonlót, csak a jelenlegi kvótanépszavazás összefüggésében lehet értelmezni. „A kormánynak az az érdeke, hogy menekültellenes hisztériát keltsen, miközben Magyarországot ezek a menekültek jelenleg nem veszélyeztetik. Egyrészt mert nem jelennek meg nagy tömegben a határainál, másrészt meg nem olyan hülyék, hogy itt maradjanak” – tette hozzá Ungváry.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!