Ma hajnalban kezdődött el a nyári időszámítás: vasárnap hajnalban két órakor egy órával kellett előretekerni a nagymutatót. A nyári időszámítás minden év március utolsó vasárnapján kezdődik és október utolsó vasárnapjáig tart.

 
Mindenkit megvisel az óraátállítás, de legalább spórolunk

Célja elméletileg az, hogy a nappalok minél inkább egybeessenek a lakosság megszokott ébrenléti idejével, ami reggel héttől este tízig tart.

Magyarországon 1980 óta alkalmazzuk a nyári időszámítást, energia-megtakarítás céljából. Bár a Magyar Villa­mos­energia-ipari Átviteli Rend­szerirányító (Mavir Zrt.) szerint a nyári időszámításnak köszönhetően körülbelül 6 milliárd forinttal csökken az ország éves villanyszámlája, más számítások azt bizonygatják, hogy harminc év alatt olyan mértékben változtak energiafogyasztási szokásaink, hogy már alig tudunk spórolni. Ma a közvilágítás már automatikusan működik, és amúgy is sokkal több energiát használunk fel, mint a nyolcvanas években, amikor például a televízió is csak este 10-ig sugározta adásait. Ráadásul az emberek többségét megviseli az óraátállítás, amely fejfájást, levertséget okozhat. Igaz, az átállást követően a több napfény kedvezően hat az egészségünkre.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!