Polgári pereket indítanak, az ombudsmanon keresztül az Alkotmánybírósághoz, valamint a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordulnak a trafikosok, akiktől a kormány elvette üzleteiket. – A tulajdonhoz való jog megsértése, illetve a szolgáltatásnyújtás korlátozása sért európai jogot – nyilatkozta lapunknak Magyar Gábor, aki apjával, az ismert ügyvéddel, Magyar Györggyel közösen látja el a trafikkárosultak jogi képviseletét.

A kormány a trafikbotrány nyomán kialakult felháborodást azzal akarja kezelni, hogy új trafikpályázatot hirdetett, de a „könnyített” feltételeknek a trafikkárosultak töredéke felel csak meg. A károsultakat képviselő ügyvéd szerint az újrapályáztatás csak egy statisztikai adatgyűjtés. – Mivel a feltételek hatszor szigorúbbak, mint az első kiírásnál, talán 3-4 ember fog pályázni, ami után azt lehet mondani: a trafikkárosultak panasza hazugság, indokolatlan kormányellenes hangulatkeltés – így Magyar György.

Tegnap kiderült, hogy egy fideszes országgyűlési képviselő vele egy háztartásban élő fia is kapott trafikot, a miniszterelnök mégis magabiztosan nyilatkozott a botrányról. Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában világossá tette: nem hajlandó elhalasztani a szerződéskötéseket és visszautasította, hogy politikai szempontok alapján születtek döntések a trafikpályázaton. Úgy fogalmazott: „szelíd ember vagyok, tehát nem fenyegetőzésképpen mondom, de hogy ha mi egyszer politikai szempontokat akarnánk egy ilyen pályázati rendszerben érvényesíteni, ott egy, azaz egyetlen baloldali sem nyerne”. Feltette a kérdést: „miért lenne baj, ha egyébként a mi értékrendünket valló vállalkozók, ha megfelelnek a pályázatokon, nyerhetnének?” – Hogy a saját szavazóinknak, híveinknek, támogatóinknak hátat fordítsunk csak azért, hogy mi, politikusok kevesebb bírálatot kapjunk, ezt sosem fogom elfogadni – mondta Orbán, aki szerint ezeket a bírálatokat el kell tudni viselni.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!