Komolyan zavarba hozta saját kormányát a miniszterelnök, amikor azt találta mondani: nullás költségvetéssel akarja megfékezni az államháztartási hiányt. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter olyannyira komolyan vette Orbánt, hogy rögtön bejelentette: már 2017-re is nullás költségvetést tervez. Ám ha valóban egyensúlyba akarja hozni a bevételeket és a kiadásokat, akkor nagyjából 800 milliárd forintnyi költést kellene kinulláznia. Ez épp megegyezik a 2012-es Matolcsy-féle megszorító csomaggal, az úgynevezett három lépcsős és rendkívül fájdalmas „költségvetési kiigazítással”.

 
Orbán Viktor - Fotó: Tashane Batista, MTI/EPA

Igaz, az adóbevételek hasasodásának köszönhetően 200 milliárdot viszonylag fájdalommentesen lehetne kivenni a büdzséből, illetve kamatkiadásokon és adósságszolgálaton lehetne még fogni körülbelül 100 milliárdot. Ám a maradék 500 milliárd lefaragásához vagy csonkolni kellene a közszférát, vagy le kellene állítani a nagy beruházásokat – utóbbi rögvest visszafogná az éppen nekilóduló gazdaságot. Ezzel párhuzamosan tovább romlana az állami ellátórendszerek színvonala, noha az oktatásban és az egészségügyben máris vészhelyzet van.

„Miért ásnánk a saját sírunkat nullás költségvetéssel?” – talán erre gondolt a Miniszterelnökséget vezető Lázár János, amikor pontosította a kormányfő elképzelését: csak „a személyi és a dologi kiadások” egyensúlyára törekszenek az állami szférában.

Ami azért érdekes, mert a beruházások nélkül számolt költségvetés már most is pluszos. Magyarán, ha csak ezt kellene nullára igazítani, akkor még lazíthat is a kormány a nadrágszíjon.

A beruházások, felújítások, támogatások, mi egyebek kigazdálkodására meg marad a jó öreg költségvetési hiány. Mégis miért forszírozza a kormányfő a költségvetési „hiányharcot”?

Talán ezzel üzen a nagy nemzetközi hitelminősítőknek, akikkel sokáig dacolt. A keleti nyitással próbálta kicselezni őket, mondván, a bóvli kategóriában is van élet. Ám az ázsiai és közel-keleti kalandortőke nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Nincs más hátra, mint a hitelminősítők kegyét keresve, visszakéredzkedni az amerikai nyugdíjalapok és a szolid európai befektetők elit klubjába.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!