Sikeres államhoz erős nemzet kell – ez volt Orbán Viktor legfőbb gondolata, melyet megosztott hallgatóságával a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (röviden Tusványos) zárónapján. Munkaalapú társadalmat kell felépíteni – mondta előadásában a kormányfő, mivel a gazdasági válság hatására véget ért a nyugati, fogyasztói társadalom időszaka, és új korszak van születőben.

Ennek következményeként változik az állam szerepe a gazdaságban, mivel csak állami eszközökkel lehet az államadósságokat rendezni, emellett szükség lesz erőteljesebb fellépésre is, hogy a munkanélkülieket visszatereljék a munkaerőpiacra. „Az állam igazi ereje a nemzetből fakad” – jelentette ki a miniszterelnök. Orbán beszédében hangsúlyozta: választók harcolni akarnak az államadósság, a munkanélküliség ellen, ezért volt szükség a „kétharmados forradalomra”. A változást ösztönözik a kormány intézkedései is, mint például az új alkotmány, a kettős állampolgárság megadása, a bankadó és a válságadó bevezetése, a nyugdíjrendszer visszaszerzése a közösség számára. Nem vagyunk azonban még túl a nehezén – figyelmeztette hallgatóit a miniszterelnök, a határon túliaknak például nem tud az ország annyi eszközt rendelkezésre bocsátani, amennyit szeretne. Mindazonáltal „összenő, ami összetartozik”, idézte Orbán Tusványos idei mottóját, és reményét fejezte ki aziránt, hogy a korszakváltás meghozza majd a magyar nemzet összenövését is. „Ha nincs erős anyaország, nincs erős Kárpát-medencei magyar nemzet sem” – tette hozzá. Magyarország a legtöbbet a határon túli magyarokért nemzetközi tekintélyének növelésével tehet, ezért tekintélyért azonban harcolni kell, mondta.

Úgy kell tárgyalni a románokkal, mint nemzet a nemzettel – ezt már Tőkés László nyilatkoztatta ki. Egyenrangú nemzetek közötti párbeszédre van szükség, és „ha már területet vesztettünk, jogokat kérünk cserébe, beleértve a korlátozott nemzeti önrendelkezéshez, az autonómia valamennyi fajtájához való jogot” – jelentette ki Tőkés, aki szerint az is súlyos probléma, hogy ezrével járnak a határ menti településeken élő diákok magyarországi iskolákba, így a romániai magyar iskolák kiürülnek. Azzal vádolta beszédében az RMDSZ-t, hogy „totalitárius egységet” akar kényszeríteni az erdélyi magyarokra, és jobban szót ért a román, mint a magyar pártokkal. 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!