Immár papírja van Orbán Viktornak a kettős beszédről. Titkos távirat tanúskodik arról, hogy félrevezette a magyar választókat.

Orbán Viktor sohasem hazudott a választóknak – ezt tőle magától tudjuk. Ellenfelei ugyanakkor régebb óta szemére vetik: a hatalomszerzés érdekében eltitkolta, vagy letagadta valós szándékait a választási kampányban. Mindezt úgy, hogy az őszödi beszéd kiszivárogtatása után a Fidesz egész politikai stratégiáját az előző miniszterelnök elleni hazugságvádra építette. Ezért van különös jelentősége a WikiLeaks által minap közzétett, amerikai nagykövetségi táviratnak. Az Eleni Tsakopoulos Kounalakis jelenlegi budapesti amerikai nagykövet által még 2010 júniusában küldött sürgöny szerint amerikai diplomatáknak Orbán elismerte: maga is támogatta volna az Oroszország által kezdeményezett Déli Áramlat gázvezeték létrejöttét – már ha akkor ő lett volna hatalmon. „Bevallotta a nagykövetségnek, hogy hasonló politikát folytatna a Déli Áramlattal [mint az akkori kormány] ” – állt az ominózus táviratban. A magyar választók ehelyett azt hallhatták Orbántól a Déli Áramlat kapcsán, hogy „magyar kormány puccsot hajt végre a magyar parlament ellen, a magyar kormány puccsot hajt végre a saját népe ellen”.

A Fidesz a magyar választókkal akkor azt tudatta: ők egyértelműen az amerikaiak által is támogatott Nabucco-vezeték megépítését támogatják. Arról viszont nem értesítették a magyar közvéleményt, hogy Orbán Viktor 2009-ben tárgyalt Richard Morningstarral, az amerikai külügyminiszter energiaügyi különmegbízottjával, ahol is kijelentette: Magyarország még akkor sem kockáztathatja meg, hogy kimaradjon a Déli Áramlatból, ha ennek a Nabucco-gázvezeték látja kárát – mindez egy 2009. novemberi, szintén a WikiLeaks által nyilvánosságra hozott táviratban olvasható. Úgy tűnik azonban, a leleplezés sem zökkenti ki a Fidesz eddigi kommunikációját. A nyilvánvaló ellentmondások kapcsán Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő annyit mondott: „mi, amióta kormányon vagyunk, nyíltan beszélünk például a Déli Áramlat szerződésről is, melynek néhány ponton történő módosításáról tárgyalások zajlanak”.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!