Van, aki szerint lehengerlő, mások ledózerolást látnak – ma ünnepli első születésnapját Orbán Viktor kormánya. A hangulat nem igazán ünnepi: a Medián közvélemény-kutatása szerint a lakosság 51 százalékának várakozásaihoz képest csalódást okozott az első év, 44 százalék azt várta, amit kapott.

 
Hová tartunk egy év múltán?

Azoknak, akik emlékeik szerint a választásokon a Fideszt támogatták, 36 százaléka csalódott a kormányban. A jelenlegi Fidesz-szavazótáborban 16 százalék a csalódottak aránya, míg a Fidesztől azóta elpártoltak körében 80 százalék. Sőt, a tavaly még a Fideszt támogatók közel háromtizede ma már nem is szavazna a kormánypártra: 10 százalékuk más pártot választana, 19 százalékuk viszont egyik párthoz sem kötődik.

A kormány ugyanúgy megszorító politikát visz első teljes évében, ahogyan valamennyi elődje. Nincs tehát új politika – így ír lapunkban a kormány első évéről Lakner Zoltán politológus. A gazdasági szakembernek sincs jobb véleménye. – Teljesen érthetetlen, hogy az elmúlt 1 év gazdaságpolitikája hogyan lehetett ennyire távol a realitásoktól – írja elemzésében Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke.

Összeszedtünk néhány beszédes számot is első évről, csak egy a sok közül: míg tavaly átlagkeresetünkből 544 kiló kenyeret vehettünk volna, idén csak 465 kiló kenyérre futotta a pénzünkből.

Az MSZP tegnapi választmányi ülésén Mesterházy Attila pártelnök azt mondta: az Orbán-kormány tevékenységét hatalmi arrogancia, dilettantizmus, korábbi ígéreteinek megtagadása és megszorítások sora jellemezi. Évértékelő szavainak hírértékét némiképp elnyomta a bejelentés: a szocialisták június 18-án kongresszust tartanak, ahol a többség eldöntheti, milyen pártot tart kívánatosnak. A választmány kiírja a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció által szorgalmazott pártszavazást is, de csak a kongresszus után.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!