A Fidesz frakcióülése után és a mai kormányülés előtt tegnap Kötcsén a tizedik, úgynevezett polgári pikniken jobboldali értelmiségieket avatott be Orbán Viktor mindabba, amire kormánya készül. Szóvivője beszámolójából sokkal okosabbak nem lettünk, a korábban ismert frázisok ismétlődtek.

 
Orbán Viktor a balját nyújtja Balogh Zoltán államtitkárnak a polgári piknikre jövet fotó: Varga György, MTI

A kormányfő maga nem állt szóba az újságírókkal, úgy tudjuk, hétfőn parlamenti beszédben készül bejelentéseket tenni.

Így a sajtómunkások csak azt láthatták, hogy Orbán befáslizott jobb karral érkezett a zárt körű találkozóra. Még kézfogásra is bal kezét nyújtotta sérült jobbja helyett. 

Magyarországnak egy új világrendben kell sikeresnek lennie a válság után – tolmácsolta a miniszterelnök szavait Szijjártó Péter, összefoglalva Orbán Viktor és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a kötcsei Dobozy-kúriában elhangzott előadását. Ehhez az államadósság csökkentésére van szükség, ezzel csökkentve Magyar­ország kiszolgáltatottságát is. A miniszterelnök szerint a kormány tovább fog menni az államadósság csökkentésének útján. 

Szijjártó Péter Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter elhangzott előadását összefoglalva hangsúlyozta: kiállnak az arányos adórendszer mellett, mert ez a munkaalapú gazdaság legfontosabb eszköze. Minden egyes olyan lépés az adórendszerben, amely csökkenti vagy sérti az arányosságot, a munkát büntető változtatás lenne – fogalmazott a miniszterelnök szóvivője, hozzátéve: ha a munkát büntetjük, visszatérünk a válságot okozó adórendszerhez.

„Akik azt követelik tőlünk, hogy térjünk vissza a válságot okozó adórendszerhez, azoknak azt tudjuk mondani, hogy ennek nem tudunk eleget tenni” – mondta Szijjártó Péter. Megfogalmazása szerint örömteli lépés, hogy a kormány az államadósságot a GDP-hez mért 80 százalék fölötti tartományból 73 százalékra csökkentette. Hangsúlyozta: nem véletlenül szerepel az alaptörvényben az 50 százalékos államadósági szint, mert ha ezt sikerül elérni, akkor a gazdaságpolitikai eszköztár új dimenziója nyílik meg. Ebben a sávban elmúlik az adósság újratermelődésének a veszélye – mutatott rá. A miniszterelnök világossá tette – idézte fel a szóvivő –, hogy nem adósnak jó lenni, hanem hitelezőnek.

Tájékoztatása szerint a zárt találkozón Orbán Viktor leszögezte: a 21. századi magyar nemzet akkor lehet erős, ha az egyik alappillére a szolidaritás.

A diplomaadót firtató kérdésre azt válaszolta, hogy csupán a sajtóhírekből értesült róla pénteken, semmilyen információval nem rendelkezik erről.

A kötcsei „pikniket” 2004 óta rendezik meg fideszes politikusok és a jobboldali értelmiségi holdudvar részvételével a Somogy megyei településen; a tanácskozások nem nyilvánosak. A legutóbbi, kilencedik találkozót az idén június elején tartották. Orbán Viktor akkor – szóvivőjének tájékoztatása szerint – arról beszélt, hogy Ma­­gyar­­ország háborúban áll az államadóssággal és a munkanélküliséggel, s a küzdelmet csak úgy nyerheti meg, ha helyreáll a munka megbecsülése.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!