A tróntermet lehetne alkalomadtán állami reprezentációra használni” – ez az egyik fix pontja annak a tíz éves gigaprojektnek, aminek során a fél kormány felköltözne a budai várba.

 
A Budavári palota - Forrás: Shutterstock

A fontos kérdésekre azonban nincs válasz, ugyanis, állítja Schneller István, a Nemzeti Hauszmann Tervet (ez alapján építenék át a Várnegyedet) vitató Hauszmann-bizottságban szó sem esett arról, mi lesz az Országos Széchényi Könyvtárral, lesznek-eminisztériumok a Várban, vagy jó ötlet-e a Ligetbe költöztetni a Nemzeti Galériát. Azt viszont – ironizált Budapest volt főépítésze – megvizsgálták, hogy folyik-e a Várban közlekedő buszok olaja. Schneller egyébként nem ért egyet a várnegyed átalakításával, szerint a gombhoz varrják a kabátot (azaz Orbán kormányzatinegyed- akaratához igazítják a terveket).

Ha áttételesen, de azt a projektért felelős miniszterelnökségi államtitkár is elismerte, hogy egyelőre nincs kiforrott koncepció. „Meg kell nézni, hogy eredetileg mely épület épült múzeumnak, illetve minisztériumnak, és ez alapján dönteni. Amit hivatalnak építettek, az nem alkalmas múzeumnak” – jelentette ki L. Simon László. Aki egyrészt azt bizonygatta, hogy a könyvtár, illetve a galéria kiköltözésével megduplázódnak a kulturális helyek, másrészt viszont lapunknak azt fejtegette: a turisták töredéke tér csak be a Vár környékén lévő múzeumokba, ezért inkább a szórakozási lehetőségek és az éttermek, valamint a turistalátványosságok számát kell növelni.

Az Örökség Kultúrpolitikai Intézet által a ligetbeli múzeumi negyedről és a Budai Vár rekonstrukciójáról rendezett kerekasztal- beszélgetés résztvevői csak abban értettek egyet, hogy a rekonstrukció a merjünk nagyot álmodni jelszó tipikus példája, az elmúlt évtizedek legnagyobb beruházása. A cél – legalábbis L. Simon László szerint – a Várnegyed kiemelkedő egyetemes értékeinek védelme, megőrzése és méltó bemutatása, a Palotanegyed átfogó rekonstrukciója. Az államtitkár úgy látja: a projekt eredményeképp kulturális és az állami reprezentatív funkciók szervesen együtt élnének. (A tervek szerint föld alatti múzeum is épülne, hogy a palota teljes történeti alakulását nyomon lehessen követi.)

Beköltözők:
Miniszterelnök – új otthona a Sándor-palota lenne
Miniszterelnökség – a régi karmelita kolostorban kapna helyet
Belügyminisztérium – az MTA Országház utcai és Úri utcai épületét vehetné birtokba
Nemzetgazdasági Minisztérium – új főhadiszállása a Szentháromság téren

Kiköltözők:
Országos Széchényi Könyvtár – a Magyar Rádió korábbi épületeiben, a Nemzeti Múzeum mögött működne
Magyar Nemzeti Galéria – a városligeti Múzeumi negyedben a Szépművészeti Múzeummal összebútorozva Új Nemzeti

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!