Kilakoltatásra készül Orbán Viktor – feltéve, ha 2018-ban újra miniszterelnökké lesz. 2020-ban ugyanis a miniszterelnök a Sándor-palotába költözik.

 
Az eredeti terv - még tavalyról

(A Miniszterelnökség pedig a Karmelita Kolostorban kapna helyet.) Az épület jelenleg a köztársasági elnök rezidenciája, így az államfőt a Várpalotába „telepítenék át” – Horthy Miklós egykori székhelyére, a mai Nemzeti Galéria épületébe. Ám az új kormányzati negyedet már ebben a ciklusban elkezdené formálni a kabinet, így a Nemzetgazdasági Minisztérium hamarosan a Szentháromság térre költözhet, a Belügyminisztérium pedig az Országház utcába.

A „hegyi” kormányzati negyed Orbán régi vágya – a pletykák szerint példának okáért személyesen (Habony Árpáddal karöltve) „rendezte be” a Sándor-palotát első kormányzása idején. A költözés azonban a választási vereség után okafogyottá vált. De a miniszterelnök őrizte álmát, és a jelek szerint most megvalósítja – miközben a várnegyedben is visszaállítja az órát 1944-re (azaz az akkori állapotokat igyekszik rekonstruálni).

A kormányzat dominóelv szerint költözne: azaz miután egy minisztérium áttelepült, és ingatlanjait sikerült elpasszolni, akkor a befolyó summából fedeznék a következő tárca áthurcolkodását.

Bár az erről szóló korábbi tanulmány (Zoboki Gábor építészeti irodája jegyzi) nullszaldós projekttel számolt, a piaci vélekedések szerint mintegy 50 milliárd forintra kerekedhet a számla.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!