Orbán készpénzzel szorítaná ki a külföldi cafeteriacégeket a magyar placcról

 
Erzsébet-utalvány elfogadó hely - Fotó: Czglédi Zsolt, MTI

Teljes a káosz a cafeteria-rendszer körül. Ami biztos: jövő év januárjától teljesen átalakítják a béren kívüli juttatásokat. Orbán Viktor kijelentette: júliusig ki kell találni, hogyan lehet kialakítani egy nyílt, kettős bérrendszert, amelynek keretében az állam a fizetés egy részének járulékrészéről lemondana.

Így azok a munkáltatók, amelyek idáig a cafeteria keretében fizettek munkáltatóiknak, 2017-től készpénzben tehetik ezt meg. A cafeteria nem számít majd bele a nyugdíjba, de minden hónap elején megérkezik, magyarázta a miniszterelnök. A vs.hu szerint a kormány kettős bérrendszert vezetne be: lenne a bérnek egy járulékmentes része. A Népszabadság szerint készpénzesítenék a béren kívüli juttatásokat. A hvg.hu a cafeteria-rendszer teljes megszüntetését prognosztizálja.

A cafeteria-rendszer átalakítása várható volt, ugyanis néhány hete az Európai Bizottság kifogásolta azt, hogy kiszorítottak két francia céget a cafeteria piacáról, azért, hogy az állami cégek élvezhessenek monopóliumot, azaz jogellenesnek minősítette az Erzsébet-utalvány és a SZÉP-kártya egyeduralmát. Úgy tűnik, a kormány inkább kifizeti készpénzben az eddig adómentesen a cafeteria-rendszerben igénybe vett összegeket, csak hogy ne kelljen más szereplőket beengedni. A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János azt mondta: a kormány régi terve, hogy készpénzzé alakítsa a béren kívüli juttatásokat.

Egy példa: bruttó 25 ezer forintos béren kívüli juttatás nem Erzsébet-utalványban kérve, 17 ezer forintra apad.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!