Pénzért NEM az abortuszra - Csaknem kilencmilliárd forintot kap két fővárosi, egyházi kézben lévő kórház, amelyek cserébe vállalták, hogy nem végeznek abortuszt és nem fogadnak el hálapénzt.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a bejelentésen túl semmilyen részletet nem árult el. Azt csak sejteni lehet, hogy a két kórháznak eleve azzal a feltétellel ítélte oda a kormány a nem kevés közpénzt, hogy vállalták a hálapénz- és abortuszmentességet.

A TASZ betegjogi munkatársa a hvg.hu-nak azt mondta: álláspontjuk szerint az abortuszok száma tájékoztatással, szexuális felvilágosítással és mindenki számára elérhető fogamzásgátló eszközökkel csökkenthető, nem pedig állami tiltással. A törvény szerint az orvosok lelkiismereti okokra hivatkozva megtagadhatják az abortusz elvégzését, de az intézmény ezt nem teheti meg, hiszen Magyarországon törvényes az abortusz, tehát az államnak ezt biztosítania kell.

Velkey György, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórház főigazgatója pénteken egy közleményt adott ki: csaknem 6,5 milliárd forintból építenek egy új szülészeti épületszárnyat, gyermekpszichiátriai osztályt és fejlesztik a sürgősségi ellátást, mindezt közösen a Budai Irgalmasrendi Kórházzal. Két év múlva indulhat az irgalmasoknál a szülészeti osztály, ahol abortuszt nem végeznek, azt majd a területileg illetékes kórházakban végzik. Velkey szavai szerint: egyházi kórházainkban ma nincs szülészeti ellátás, széles körű társadalmi és ökumenikus egyházi igényeknek szeretnénk megfelelni, hogy ez is szabadon választhatóvá váljon. A kórházigazgató azt írta, a természetes úton történő szülésvezetés intézményi meghonosítása mellett – a kormányhatározat által támogatott módon – világos pénzügyi feltételeket alakítanak ki: „az általánosan ingyenes szülés mellett a választott szakemberek és az extra szolgáltatások után kell csak az intézmény kasszájába pénzt fizetni, ezzel szeretnénk a paraszolvencia megalázó rendszerét kiiktatni”. Arról egyelőre semmit nem tudni, hogyan biztosítaná a két kórház, hogy orvosai és ápolói ne fogadjanak el hálapénzt. Igaz, ilyen – önkéntes – vállalás más kórházak esetében már működik, de egyik sem fejlesztésért cserébe vállalta a hálapénzmentességet.

A Bethesda és a Budai Irgalmasrendi Kórház közös, de az utóbbiban működő szülészeti osztályának ötlete nem új: tavaly áprilisban Velkey György a Magyar Hírlapnak azt nyilatkozta, sok család és szervezet kereste meg őket azzal, hogy a szülészeteken az abortuszhelyzet egy gyermekét váró anyának, különösképpen a vallásos családokban nehezen kezelhető állapot.

A KDNP is reagált Lázár János bejelentésére:
„Örömmel vesszük, hogy a kormány támogatja egy olyan nőgyógyászati centrum létrejöttét, ahol nem végeznek majd abortuszokat és nem fogadnak el hálapénzt. Az élet feltétlen tisztelete megkívánja a megfogant élet védelmét is. Külön üdvözöljük az üzenetértékű intézkedés kapcsán, hogy – legalább ebben az intézményben – ott, ahol az apró gyermekek világra jönnek, nem fognak terhességmegszakításokat is végezni. A magyar egészségügy rendbetételének és etikai tisztaságának elérése felé vezető úton pedig dicséretes a hálapénz elfogadását megtiltó feltétel. Bízunk benne, hogy minden szempontból innovatív és az anyák igényeit teljes mértékben kiszolgáló egészségügyi egység kezdi meg hamarosan a munkáját!”

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!