Hétről hétre minden alkalommal be tudunk számolni olyan fontos célokról, amelyekre a nagy megszorítások időszakában is össze tud valahogy kaparni egy kis pénzt a kormány. Már csak a hitelesség szempontjából is fontos, hogy a választási ígéretek között szereplő új Puskás Ferenc Stadion is felépül, 2014-ig 35 milliárd forintból.

Talabér Márta (Fidesz–KDNP) képviselő, várpalotai polgármester sikerének is örülhettünk: teljes egészében átvállalja az állam a hét Veszprém megyei település alkotta Várpalota és régiója környezetvédelmi rehabilitációs program céltársulása 2019-ig esedékes jenhitelének, azaz összesen több mint 3 milliárd forintnak a megfizetését. Talabér lobbi­te­vé­kenységében az a legjobb, hogy kiderült: a jenhitel visszafizetésének állami átvállalása nem növeli az államháztartás hiányát, sem az államadósságot, és az unió statisztikai módszertana szerinti hiányt sem, legalábbis ezt mondja a polgármester. 1,2 milliárd forintból állhat fel a Nemzeti Stratégiai és Tervezési Hivatal, amely az origo.hu értesülései szerint jövőt kutat, hosszú távú iparági fejlesztési irányok kijelölését, nemzetgazdasági stratégiai kérdések eldöntését segíti. Az új, százfős hivatal mellett tervezéskoordinációs államtitkárság is létrejön. Mindehhez – valamint az ügy jelentőségéhez – képest csak aprópénzt, 20 millió forintot vetett a kormány az új Alaptörvény díszkiadásának illusztrálására; a Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott által felkért 15 művész az elmúlt 150 év legfontosabb eseményeit örökíti meg. A 2006-os lovas roham mellett kép készül Nagy Imre újratemetéséről, a vörösiszapról, a két világháborúról, a Kádár-korszakról, a Nemzeti Színházról, valamint még az alaptörvény születéséről is. A színházrendezőként dolgozó Kerényi maga választotta a témákat, és ismerősei ajánlása alapján a képeket elkészítő festőművészeket is. A sokoldalú szakember azt is elmesélte az ATV-nek, hogy Orbán Viktor például nem jelenhetett meg egyik festményen sem. „A miniszterelnök felesége megkért, hogy eszembe ne jusson lefestetni a férjét, mert akkor ő engem »megöl«, politikusok nem láthatók ezeken a képeken, amelyekből 14 már el is készült” – fogalmazott.

Persze meg is van minden okunk a pénzügyi nagyvonalúságra: „eddig a kormány rendkívüli intézkedéseket tett az egyensúly helyreállítása érdekében. Az egyensúly területén Magyarország győzelemre áll” – jelentette be Matolcsy György gazdasági miniszter. Akinek pedig még mindig lennének kétségei, annak idézzük Kósa Lajos Fidesz-alelnök, debreceni polgármester interjúját, amit az Hír24-nek adott: „Orbán Viktor nem hazárdőr. (…) A munkán és a keresztény erkölcsön alapuló országot akarunk építeni. Ehhez kell valaki, akiben van politikai bátorság, aki képes megtervezni, aztán keresztül is vinni keresztülvihetetlennek tetsző tetteket. A mostani helyzetben semmire nem megyünk a végtelenségig egyeztetett, így szükségszerűen kiherélt, kicsit ilyen, kicsit olyan megoldásokkal. (…) Az elvitathatatlan, hogy Magyarország legtehetségesebb politikusa Orbán Viktor. Szintén hihetetlen előnye, hogy az európai politikai térben a magyar politikusok közül neki van a legnagyobb tekintélye. Ennek köszönhetően biztonsággal álljuk az olyan kemény támadásokat is, melyek egy másik kormányt simán elsöpörnének. (…) Azt mondom: ebből a válságból egyetlen embernek van esélye kivezetni az országot, ez pedig Orbán Viktor” – fogalmazott Kósa.

Szijjártó Péter, a parlament költségvetési bizottságának fideszes alelnökeként botránynak nevezte, hogy a jegybank elnöke nem küldte el az október 30-i határidőig a ciprusi off-shore cégének eladásáról szóló dokumentumokat. Aztán kiderült: Simor András még október 19-én elküldte a házelnöknek a papírokat, de azokra senki nem volt kíváncsi. Aztán az is kiderült, hogy a késedelem oka Kövér László volt, aki maga nézte át az iratokat, „nehogy véletlenül személyiségi jogvédelem okán szó érje a ház elejét. Azt a helyzetet kellett elhárítani, hogy nehogy ebből olyan probléma legyen, amit senki nem akar” – mondta a Lánchíd rádiónak. Hasonló alapossággal járt el Tarlós István is, amikor egy, a Magyar Fórumban megjelent, Ascher Café című írása kapcsán felhívta Csurka István figyelmét, hogy tartózkodjon a félreérthető, illetve a politikai kultúrával nem összeegyeztethető nyilatkozatoktól.

A főpolgármester szerint az „ilyen jellegű” (antiszemita – a szerk.) nyilatkozataival Csurka István „veszélyezteti az Új Színház elképzelt, megvalósítandó programját és Dörner György igazgatói kinevezését”.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!