Megszorítások azért nem lesznek, mert azok nem vezetnek sehová – közölte Orbán Viktor. Eközben tízezernyi rendvédelmi dolgozó tüntetett a korkedvezményes nyugdíj elvétele, a jogosan járó túlórapénz kifizetése, a csökkentett cafeteria-keret és az egyeztetés nélküli kormányzati döntések ellen.

 
A Corvinus Egyetem hallgatói aláírásokkal tiltakoznak az egyetem bezárásának hírére

Két nap alatt semmivé foszlott Hoffmann Rózsa felsőoktatási koncepciója, miután elemi felháborodás tört ki a Corvinus Egyetem megszüntetésének hírére. Az oktatási államtitkárság szerdán kiszivárgott tervei még arról szóltak, hogy a 29 egyetemből csak 12 maradna meg. Pénteken viszont már a közoktatási koncepcióval is nagyot bukott államtitkár kijelentette, hogy a Közgáz „meg fog maradni”, sőt, az se biztos, hogy bármilyen egyetemet bezárnak. Hogy mire lehet számítani, azt mutatja az ország második leggazdagabb emberének, Demján Sándor nagyvállalkozónak a Miskolci Egyetem diplomaosztó ünnepségén tartott beszéde, amelyben úgy fogalmazott: jelenleg nem még több művészre van szüksége ennek az országnak, hanem dolgozó, termelő emberekre. Ő maga betiltaná a művészeti szakköröket azokban az iskolákban, ahol nincs legalább kétszer annyi technikai szakkör. Szintén az oktatási államtitkárság nevéhez fűződik egy másik javítás: egy frissen kinevezett egyetemi tanár nevét kellett módosítani a Magyar Közlönyben is megjelent határozatban. Az államfő a szaktárca javaslatára egyetemi tanárrá nevezte ki „Dr. Vígvári Tamást”, akit valójában „Dr. Vigvári Andrásnak” hívnak.

Másban is megmutatkozott a szakértelem. Matolcsy György egy lakásvásárhoz kapcsolódó konferencián úgy fogalmazott: „az egykulcsos szja-ra átállás miatt 500 milliárd forinttal több marad évente az emberek zsebében, ebből ütemesen tudják törleszteni a lakáshiteleket. A Széchenyi Gazdaság­fejlesztő Tár­saság (SZGT) keddi ülésén pedig arról beszélt a nemzetgazdasági miniszter, hogy Magyarország pénzügyi füg­get­lenségi, gazdasági szabadságharcot folytat, amelynek első lépése az Nemzetközi Valutaalap (IMF) „kipaterolása” volt egy „élethalálharc” után, a második a Széll Kálmán-terv, amellyel az ország méltósága állhat helyre a világban. Az SZGT elnöke, Horváth Tihamér ismertette legfrissebb javaslatukat: fizessen 300-400 ezer gazdag ember fejenként kétmillió forintot, ez 6-800 milliárd forint bevételt eredményezhet, amivel máris 10 százalékponttal csökkenthető az államadósság. Vasárnap Orbán Viktor mondta azt Hajdú Péter Frizbi című műsorában, hogy megszorítások azért nem lesznek, mert azok nem vezetnek sehová. Igaz, akkor épp tüntetési szünetet tartottak a Parlamentet azóta füstbe borító tűzoltók, vámosok, rendőrök és katonák, valamint a kormány „mindenkit sújtó intézkedései” ellen tiltakozó szakszervezeti konföderációk, és a pedagógusok sem alakítottak sztrájkbizottságot. (Ha már a péntek esti Parlament előtti tüntetésnél tartunk: Pintér Sándor belügyminiszter háromszoros biztonsági gyűrűben látogatott ki a tízezres, főleg tűzoltókból és rendőrökből álló, fütyülő, pfujoló tömegbe, amelyet tárgyalási ígéretével sikerült lecsillapítania. A 63 éves exrendőrről a héten írta meg a Vastagbőr blog, hogy 15 éve, 48 éves kora óta nyugdíjas, és a havi 136 ezer forintot 1,1 milliós miniszteri fizetése mellett is felveszi.) Az uniós elnökség honlapjára pedig a magyar pálinkát népszerűsítendő egy Kárpátia-dal került fel („Erős, mint a háromszor varrt csizma szára, Amiben bemasírozunk Kolozsvárra. Szilva, körte, cseresznye, éljen a haza! Egészségünkre!”). Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár a Klubrádióban szerkesztői gondatlanságnak és naivitásnak nevezte az esetet, és magára vállalta a hibát.

A kormány kommunikációja azért is bírálatot érdemel, mert csak egy eldugott kis hírből – és a Vastagbőr blog bejegyzéséből – értesülhetett arról a nagyérdemű, hogy magánlátogatásra hazánkba érkezett V. George Tupou, Tonga királya. A polinéziai sziget uralkodójának tiszteletére a Külügymi­nisztérium Globális Ügyekért Felelős Helyettes Állam­titkársága ebédet adott, amelyen a felek áttekintették a két állam együttműködésének lehetőségeit is, tekintettel „a számos területen meglévő érdekazonosságra és érdekközösségre”; amit bizonyít az is, hogy a Freedom House szerint csak egy pont választ el minket Tongától, és ezzel a „félig szabad országok” kategóriától. A diplomáciai kapcsolatok közeljövőre tervezett felvétele tovább mélyítheti együttműködésünket a 104 ezres lélekszámú, tőlünk pontosan 16 ezer 811 kilométerre fekvő szigetecskével. De Lázár János fideszes frakcióvezető értékelése és a látszat között is van legalább ekkora távolság. Az utolsó pillanatban, suttyomban benyújtott módosítások, a korábban felrúgott megállapodások és a személyre szabott törvényjavaslatok ellenére Lázár szerint elsősorban a szaktudás biztosítása, a megbízhatóság és a keménység jellemezte a kormánypárt parlamenti képviselőcsoportjának munkáját az elmúlt egy évben.

Azt nem tudni, mi jellemzi a minisztériumok munkáját, hiszen többségük a kötelezően kiadandó adatokról sem tájékoztatja szívesen a sajtót, de tény: tízmilliókat költenek külsős tanácsadói szerződésekre, miközben az előző kormányt naponta kritizálták ilyesmiért. A Blikk gyűjtése szerint Nagy Anna kormányszóvivőnek havi 40 ezer forintért vásárolt öltözködési tanácsokat a Közigazgatási és Igazságügyi Minisz­térium (KIM), de idén nem kötöttek új szerződést. Tavaly a kormányszóvivő fodrászát és időnként a sminkesét is közpénzből fizették, és a KIM 1,5 milliót költött januárban egy 23 fős, wellness-szállodai csapatépítésre. Az igazságügyi tárca jogi tanácsokat is vásárol: egyetlen ügyvédi irodának 15 millió forintot fizettek ki a közalapítványokkal összefüggő jogi tanácsadásra, de a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) öt hónap alatt összesen több mint 100 millió forintért rendelt ilyesmit. A Médianéző Kft., mely Navracsics Tibor igazságügyi miniszter több rokonát foglalkoztatta korábban, egymillió forintért végez sajtófigyelést és -elemzést az NFM-nek. A Vidékfejlesztési tárca (VM) január és június között összesen 4,1 milliárd forintot fizet a devecseri iszapkatasztrófa kapcsán szükséges helyreállításra egy állami és egy magáncégnek. A minisztérium szerződései között egyébként találni jogi tanácsadást 29 millióért, de rábukkantak egy másfél hónapos idegen nyelvű tárgyalástechnikai tréningre is, ezért 5,6 millió forint közpénzt fizetnek.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!