„Mi ehhez tartjuk magunkat” – Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője utalt így arra, hogy az Alaptörvény értelmében a köztársasági elnök személye sérthetetlen. A KDNP elhatárolódott budapesti elnökének a plágiumügyet elítélő nyilatkozatától.

Az ellenzék azonban nagyon is markáns véleményt formált. Tóbiás József (MSZP) szerint az államfő maradása erkölcsi szempontból elfogadhatatlan, és ellentétben áll az Alaptörvényben, illetve más, így például az új oktatási törvényekben megfogalmazott értékekkel is, ezért a kormánynak támogatnia kell a köztársasági elnök elmozdítását. Vágó Gábor (LMP) azt mondta: egyértelmű, hogy az államfő Orbán Viktor „bábja”, és amíg a miniszterelnök támogatását élvezi, a helyén marad.

Szilágyi György (Jobbik) a Lánchídon tartott sajtótájékoztatót, ahonnan péntek este 13 jobbikost előállított a rendőrség, mert az államfő lemondását követelve akadályozták a közúti forgalmat. A Szabadság hídról 6 LMP-s tüntetőt állítottak elő szintén péntek este, közlekedési szabálysértés és jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség miatt. A Terrorelhárítási Központ (TEK) sosem fog fellépni törvénytisztelő polgárokkal szemben, amúgy pedig nem feladata közterületi rendezvények biztosítása sem – közölte a szervezet szombaton, miután a Demokratikus Koalíció előző nap felszólította „Orbán Viktor magánhadseregét, hogy ne alkalmazzanak erőszakot a Schmitt Pál esetleges hivatalban maradása esetén tüntetőkkel szemben”.

Az Oktatói Hálózat megkönnyebbült, mivel a Semmelweis Egyetem plagizálás miatt megfosztotta doktori címétől Schmitt Pált, aki hazugságai és inszinuáció miatt morálisan alkalmatlanná vált arra, hogy elnöke legyen az országnak, képviselje a nemzetet, benne mindazokat, akik tisztességes úton szerezték meg diplomájukat vagy tudományos minősítésüket – közölték. A külföldi sajtó is foglalkozott a le nem mondással. A Frankfurter Allgemeine Zeitung Hiúság című kommentárjában az állt: a köztársasági elnök „számos körülmény”, köztük a saját hiúságának áldozata. Ha Schmitt államfővé választása előtt lemondott volna doktori címéről, akkor „hiúsága csupán egy apró karcolást” szenvedett volna. Az osztrák Die Presse jegyzete szerint Orbán Viktor Schmitt Pálban olyan, „az ízlése szerint való elnököt” talált, aki Fidesz-párttag, lojális és gyenge. Erősen ironikus, hogy Orbán számára éppen ez a politikai könnyűsúlyúság vált kolonccá. „Egy gerinctelen államfő nem ideális választás” – vonták le a konzekvenciát. „Címét elvesztette, funkciójához ragaszkodik” címmel egész oldalas összeállítás közölt a cseh Lidové Noviny. „Schmitt előzékenysége hiányozhatna Orbánnak, aki megszokta a kormány összes törvényjavaslatának sima jóváhagyását, mert a parlamentben kényelmes többsége van” – írták.

(Munkatársunktól)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!