Az új Büntető Törvénykönyv (Btk.) előkészítése kapcsán napirenden szerepel a büntethetőségi korhatár leszállítása és további törvények szigorítása – derül ki Orbán Viktor szombati Facebook-bejegyzéséből. A miniszterelnök szerint a „három csapás” törvénynek köszönhetően 40 százalékkal csökkent a bolti tolvajlások száma, vidéken javult a közbiztonság, de tisztában van vele, hogy „olyan állapotok uralkodtak el”, amelyek miatt jogos az igény a további szigorításra. Március 6-tól kétezer új rendőrt állítanak munkába, ami tovább erősíti a közbiztonságot.

Jelentős forráselvonások érinthetik a rendőrséget, akár 20-25 milliárd forinttal is kevesebb juthat a hatóságnak – reagált az MSZP elnöke. Mesterházy Attila Facebook-bejegyzése szerint a kormány által megszüntetett településőr program miatt Borsod megyében még a fideszes polgármesterek által is támogatott mozgalom szerveződik, annak visszaállításáért. Mindeközben növekednek a közszolgáltatások árai, a benzin ára csúcsot dönt, az élelmiszerágak az egekben, tíz- és százezrek veszítik és veszíthetik el fejük felől a fedelet, így még az is kérdéses, hogy az elzárás büntetésének kiterjesztése valóban a közbiztonság megerősítésének eszköze, vagy sokkal inkább a Fidesz elitista és szegényellenes társadalompolitikájának része – fogalmazott a pártelnök.

Orbán azt is a Facebookon jelentette be péntekeken, hogy a bedőlő devizahitelek költségeit a költségvetés, a bankok és az adósok arányosan állják majd. A PSZÁF adatai szerint a tavalyi hitelvezetési veszteség 350 milliárd forintra rúgott. Mindkét témakörben kommentárok százai érkeztek a miniszterelnök oldalára, ráadásul többnyire kritikai észrevételeket tartalmaztak. „Nyugdíjba nem mehetek, mert pontosan az a 3 év hiányzik a 40 évhez, amit 14 éves koromtól szakmunkásképzőben jártam.

Ez is szép ígéret volt, szolgálati idővel. Így lesz a lakásmegőrzéssel is” – írta egy asszony. „Ennyit a közbiztonságról és a »két hét alatt rendbe tesszük« szlogenekről” – olvasható egy másik véleményben.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!