A legatyásodott rendőrség ad kölcsön a „milliárdos" terrorelhárítóknak, Hódmezővásárhely hirdetésekért adott el egy 48 milliós ingatlant, a KDNP alelnöke szerint javul az ország gazdasági eredménye. Az elmúlt hét leginkább a pénzről szólt. Meg arról, hogy Magyarország miniszterelnöke nem szereti, ha fürdőnaciban fotózzák a paparazzók.

 
Magyarország miniszterelnöke nem szereti, ha fürdőnaciban fotózzák a paparazzók.

Lepattant az ÁSZ-ról és az elszámoltatási biztosról a Hódmezővásárhely ingatlanügyét kivizsgálni igyekvő ellenzéki képviselő, aki felszólalása miatt még gyanúsított is lehet – közölte a hvg.hu. „Beszari, hazug, hűtlen kezelő, becsületsértő” – ezekkel a jelzőkkel illette a munkáspárti, a testületben a Zöld Baloldal színeiben ülő Havránek Ferencet a hódmezővásárhelyi közgyűlésben Lázár János. Mégis a fideszes polgármester tett feljelentést a tavaly novemberi közgyűlésen Havránek szájából elhangzottak miatt: a Hunvald-ügyhöz hasonlította a dél-alföldi város ingatlanügyét. A közgyűlés zárt ülésen hozott határozat alapján, Lázár előterjesztésére, még 2007-ben internetes hirdetésekért adta el csaknem négyezer négyzetméteres, belváros közeli ingatlanját a rajta lévő iskolaépülettel. A vételár 48,28 millió forint volt, amit a vásárló Generál Média Kft. öt év alatt 600 millió darab reklámcsík (banner) elhelyezésével teljesít. Különös, hogy miközben az igazságügyi ingatlanszakértő az épületegyüttest 37,5 millió forintra becsülte, a kft. 60 millió forint hitelt kapott 2009-ben a Szegvár és Vidéke Takarékszövetkezettől az ingatlanra. Havránek pártja, a Magyarországi Munkáspárt 2006 az elszámoltatási biztoshoz és az Állami Számvevőszékhez fordult. Budai Gyula arra hivatkozott, hogy a munkakörét leíró kormányhatározat nem rendelkezik arról, átvilágíthatja-e az önkormányzatok gazdálkodását is, az ÁSZ pedig azt írta: nem vitatja a téma fontosságát, de miután nemrégiben vizsgálták – ha nem is átfogóan – Hódmezővásárhely gazdálkodását, újabb rovancsot csak más ellenőrzés terhére indíthatnának.

Úgy látszik, az összesen 13 milliárd forinttal kistafírozott Terrorelhárítási Központnak (TEK) nem futotta arra, hogy saját maga finanszírozza ingatlanának felújítását. A több százmillió forintot az anyagi gondokkal küszködő Országos Rendőr-főkapitányság fizette ki – tudta meg a hvg.hu. Érdekes, hogy a Fidesz volt biztonsági igazgatója, Hajdú János által vezetett szervezet bizonyos tételeit más költségvetési szerv állja, ráadásul úgy, hogy a TEK-nél nincsenek anyagi korlátok. Eközben Pest megye rendőrkapitányságának új gazdasági vezetője is távozik; elődjét és főnökét is azért menesztették korábban, mert a rendőrfőkapitány körlevélben jelezte, hogy a több százmilliós adósság miatt megszorításokra van szükség. Mintegy 900 milliós adósságot halmozott fel a Budapesti Rendőr-főkapitányság is. Az ORFK által kifizetett 234,5 millió forint fél évre fedezné a BRFK üzemanyag-szükségletét. A rendőrség szerint a terrorelhárítók már visszafizették az összeget, a TEK nem reagált a megkeresésre. A Népsza­vá­­ból pedig kiderült, hogy van megoldás a rendőrség anyagi gondjaira is: átnevezik a BRFK szervezetén belül működő Bevetési Főosztályt Közrend­vé­delmi Fő­­osztállyá, ami nem jár a feladatok megváltozásával. A szakszervezetekkel senki nem egyeztetett, de úgy tudják, hogy az átnevezéssel 400 bevetési rendőr elveszti pótlékát is, bruttó 38 ezer forintot. Ugyanakkor az egyik szakszervezet tu­­domása szerint a TEK-nél a vezetők 450, az adminisztratív dolgozók hivatásosai 300 százalékos bevetési pótlékban részesülnek. Nem ide tartozik, de új díszkivilágítást kap a parlament épülete, amelynek eddig csak a kupoláját és fő oszlopcsarnokát világították meg halogén fénnyel. A nátriumlámpák 485 millióba kerültek.

Miközben a héten zuhant a tőzsde, naponta döntött rekordokat a svájci frank, elemzők pedig kész tényként kezelik a W-alakú válságot, a KDNP alelnöke arról nyilatkozott az MTI-nek, hogy javul az ország gazdasági eredménye, és ennek, valamint az államadósság csökkentésének is része lehetett abban, hogy Magyarország „viszonylag jól vészelte át az utóbbi hetek piaci turbulenciáit”. Rétvári Bence az elmúlt hetek gazdasági adatai alapján úgy fogalmazott: az ország erősebb, mint a válság kirobbanásakor. Az igazságügyi tárca államtitkára szerint több területen és több hónapja produkál pozitív számokat a magyar gazdaság. A foglalkoztatás, a bérszínvonal, a termelés és a kereskedelem területén is hónapok óta biztató adatok látnak napvilágot, s ennek egyik fő oka az új adópolitika – magyarázta Rétvári. Mindezzel egyáltalán nem lóg ki a kormánytagok közül.

Kitartó oknyomozó munkával sem sikerült kiderítenie a Népszabadságnak, hogy a központi apparátusból hányan töltik éppen szabadságukat, és hányan dolgoznak. Hiába keresték a nyolc minisztériumot és a kormányszóvivői irodát, még a miniszterekről és államtitkárokról sem kaptak tájékoztatást. Pedig nem ok nélkül érdeklődtek: a nemzetközi adósságválság miatt alapvetően megváltozott az a gazdasági környezet, amire az Orbán-kormány az elképzeléseit és a költségvetést alapozta, ezért a lap tudni akarta, hányan dolgoznak a válságintézkedéseken, illetve a 2012-es költségvetés újraszámolásán. Pénteken Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő – ki nem ejtve a száján a „világválság”, „gazdasági helyzet”, „forintárfolyam” szavakat – közölte: „az ország újjászervezésének zökke­nő­­mentessége érdekében folyamatos munkára van szükség, így Orbán Viktor is folyamatosan dolgozik, kormánytagokkal, szakértőkkel, tanácsadókkal konzultál”; a miniszterelnök így összvissz négy napot volt szabin. Miközben Euró­­pa-szerte lázasan keresik a megoldást a válságkezelésre, a magyar kormány egész héten hallgatott. Aztán Orbán Viktor végre megszólalt.

A TV2 Aktív cí­­mű műsorának hosszan nyilatkozott ar­­ról, hogy nem szereti, ha félmeztelenül fotózzák a paparazzók.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!