„Magyarország megújul” címmel mondja el hagyományos ország ér té kelő beszédét hétfő délután a fővárosi Millenárison Orbán Viktor kormányfő. A beszédet idén a korábbiaknál na gyobb várakozás előzi meg: a befektetők és a nemzetközi szervezetek ugyanis arra számítanak, hogy Orbán mond végre néhány konkrétumot a kormány által megígért reformokról.

  <h1>2002</h1>-
  <h1>2006</h1>-
  <h1>2010</h1>-

2002

- – Kép 1/3

Az előjelek ebből a szempontból nem túl kedvezőek: pénteken Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter arról beszélt, hogy a kormány március elején hozza nyilvánosságra a korábban február végére ígért reformprogrammal kapcsolatos lépéseket. Mindez arra utal: a kormány még nem tudja, pontosan miből áll össze a 600-800 milliárdos megtakarítást eredményező Orbán-csomag.

Pedig a gazdaság szereplői megelőlegezték a bizalmat: látványosan erősödött a forint az utóbbi napokban. Most már mindenki a részletekre kíváncsi. – Nem tudni, hogy Orbán Viktor kormányfő hétfői évértékelő beszédében elárul-e több részletet a kormány terveiről, a februári bejelentésekben mindenesetre konkrétumokra számít a piac – nyilatkozta a Ma­­gyar Rádiónak Forián Szabó Gergely, Pioneer Alapkezelő igazgatója. Hoz­zá­tet­te: nem teheti meg a kormány, hogy jelentéktelen bejelentéssel álljon ki, néhány konkrétumra is szükség van. – Ha nem lesznek konkrétumok, látványos gyengülésbe kezdhet a forint, eshetnek a részvényárfolyamok, megdrágulhatnak az ország finanszírozási költségei – vélekedett Takács Szabolcs, a KBC Equitas üzletfejlesztési igazgatója.

Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivőtől mindenesetre nem lehetett sok konkrétumot megtudni. Ő azt mondta: Orbán Viktor beszédében sorra veszi majd az elmúlt év legfontosabb eseményeit, értékeli az ország és az emberek helyzetét, valamint „azt az eddig közösen elvégzett munkát, amelynek a célja az, hogy átszervezzük és megújítsuk Magyarországot, hiszen a terveink szerint 2011 Ma­­gyar­ország megújulásának éve lesz”. Hogy miben álljon a megújulás, arra az MSZP tett javaslatot a héten. A szo­cialisták azt várják, hogy Orbán Viktor az adórendszer veszteseinek kárpótlásáról, a bajba jutott devizahitelesek megsegítéséről, az önkormányzatok helyzetéről és a munkahelyteremtés állásáról is beszámoljon hétfői évértékelő beszédében.

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök február 18-án tart országértékelést. A meghívóban úgy fogalmaz: „közeledik a tavaly hivatalba lépett Fidesz-KDNP kormány kulturális-politikai országfoglalásának első évfordulója. A miniszterelnök forradalmi politikája eddig kevés ellenállásra talált. A társadalmi, politikai ellenzék egyelőre megosztott és erőtlen. Akad hát tennivalónk bőven.”

Címkék: beszéd, Orbán Viktor

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!