Ígért földet, jövedelmet, keleti piacot, biztonságot, olcsó öntözővizet, fiatalok támogatását, leszakadók felzárkóztatását, csökkenő rezsiköltségeket. Megfenyegetett külföldit, bankárt, átélő szocialista mezőgazdászt, zsebszerződőt, nagygazdálkodót. Orbán Viktor ismét azt mondta, amit hallani akartak tőle.

 

A miniszterelnök szombaton a Fidesz–KDNP-t támogató agrárképviselet, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) ifjúgazda- tagozatának kongresszusán vázolt szép jövőt. „2013-ban olyan változások történnek a mezőgazdaságban, amelyekre 50-100 éve nem volt példa” – jelentette ki a kormányfő az új földtörvényjavaslatra utalva. Azt is megjegyezte: bár győzelemre készülnek, megfontolják, hogy kétharmados támogatáshoz kötik a jogszabályt, amely kizárja a külföldiek tulajdonszerzését, hasonlóan a francia és az osztrák szabályozáshoz. Ez ugyan uniós alapelveket sért, de a megfelelő jogi szabályozás tényleg teremthet ilyen feltételrendszert. Ahogy e törvénnyel akarják azt is elérni, hogy eltüntessék a nagyüzemeket. Orbán szerint „a szocialista mezőgazdaság szocializmust túlélt híveinek kora ugyanis lejárt”. Sőt, a passzus véget vet a külföldiek földvásárlásának, visszaszerzi „a zsebszerződéssel kilopott földet”, megvédi a termőföldet a spekulánsoktól és a bankároktól is, és korlátozza a nagybirtokot – mondta Orbán, aki viszont nem beszélt arról, hogy lesznek kiskapuk. Máskülönben mi lenne a jövőben a Fidesz-vezérkarhoz igen közel álló nagybirtokosokkal? Elég csak az évezred elején a privatizációs törvény hatálya alól kivett 12 állami gazdaság tulajdonosaira, a mostani állami földbérleti rendszer igazi kedvezményezetteire gondolni. Ők a most elgondolt 1200 hektáros maximális birtokméret többszörösén gazdálkodnak.

S ha már fiatal parasztok előtt szónokolt Orbán, megígérte azt is – ahogy azt tette Fazekas Sándor szakminiszter is, mikor 80 ezer hektár új állami föld bérbeadásáról beszélt –, hogy a jövőt a fiatalok érdekei szerint alakítják. Lesz biztos agrárjövedelem, az orosz és keleti nyitással lesz piac, lesz öntözési hivatal, így olcsó öntözővíz is. „Hogy van az, hogy Izrael előttünk van egy utcahosszal e tekintetben és sokkal nagyobb területet öntöz, mint mi?” – tette fel a költői kérdést.

Orbán Viktor szorgalmazta azt is, hogy folytatódjon az állami földbérletek megújítása. „Ahol hús van, légy is van” – utalt Ángyán József volt államtitkár számadatokkal bizonyított, érdemben nem cáfolt állításaira, miszerint az állami földek 70-80 százalékát alig 20-25 családhoz, vállalkozáshoz köthető tulajdonos szerezte meg. Amúgy Fazekasnak ismét csak arra futotta, hogy ezúttal a Magyar Hírlapnak nyilatkozhassa: valótlanságot állít az, aki szerint a földpályázatokon oligarchák, nagybirtokosok nyertek. „A programot folytatjuk, és szó sem lehet arról, hogy felbontsuk a kifogásolt szerződéseket” – jelentette ki szombati interjújában.

A kormányfő mindenesetre biztatta a vidékfejlesztési minisztert, hogy „tessék még több földet elvenni a hosszú távú gazdálkodási szerződésekből, és odaadni újaknak”. Vagyis azt javasolta, hogy élő szerződések ellenére szerezzék vissza bérlőktől az állami földeket és osszák ki a kormánynak kedvesebb szereplőknek. (Eddig egy esetben sikerült ilyen akció: nyáron egy Debrecen környéki nagyüzem – amelyet korábban Budai Gyula kormánybiztos is feljelentett, de alaptalanul – adott vissza 5 ezer hektárjából ezret. Le is állították a zaklatást, vizsgálatokat.) Vagyis épülhet tovább a lojális tábor, ahogy az új agrárkamarának is beígért valamit Orbán: „minél nagyobb a változás, annál nagyobb a bónusz”. Hogy e bónusz mit jelent, csak sejthető: az új agrárkamara mostani vezetői szinte egytől egyig a Magosz soraiból kerültek ki, s készítik elő a 2013 tavaszára kiírt országos választásokat. E szervezet 300-400 ezer tagot számlál majd, és többmilliárdos vagyon, valamint a hazai élelmiszer-gazdaság egésze felett rendelkezik a köztestületiségre és érdekképviseletre hivatkozva.

Orbán említette az átlagjövedelem alatti fizetéssel rendelkezők életszínvonalának emelését, valamint a „kifizethetetlen rezsiköltségek” csökkentését. Ezeknek nagyon örülhetnek az agrárproletárok is: a földtörvény miatt ugyanis egyrészt 30-100 százalékkal kell növelni a foglalkoztatottak számát a földterület arányában, másrészt az országos átlagkereseteknél most 25-30 százalékkal alacsonyabb agrárbérek is markánsan növekednek a következő években – legalábbis a kormányfő több ígéretét összerakva ez jön ki.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!