Tanulhatna az ukrajnai magyar kisebbség az anyanyelvén, ha a kormány venné a fáradságot, és megállapodna Kijevvel. Az Orbán-rezsimnek azonban fontosabb Putyin.

 
Forrás: Balog Zoltán Facebook-oldala

A magyar kormány nem megoldani, hanem durvítani akarja az ukrán oktatási törvény okozta problémát, mert Budapest fő szempontja, hogy szolgálatot tegyen Putyin elnöknek – állítja Ara-Kovács Attila. A Demokratikus Koalíció külpolitikai kabinetjének vezetője amiatt fakadt ki, hogy Varsóban bejelentették: Lengyelország és Ukrajna kölcsönösen biztosítja az anyanyelvi oktatás lehetőségét egymás nemzeti kisebbségei számára. Az erről szóló nyilatkozat az óvodai, az általános és a középiskolai képzést is említi. (A két fél egyúttal állást foglal az államnyelv oktatásának szükségessége mellett is.)

Hogy egyértelmű legyen: Lengyelország elérte, amire Magyarország képtelen volt, azaz sikerült felpuhítania/megváltoztatnia azt az ukrán törvényt, ami gyakorlatilag megfojtja a kisebbségek (köztük a magyarok) anyanyelvi oktatásának lehetőségét. Ara-Kovács Attila nem vitatja, hogy más Magyarország, illetve Lengyelország Ukrajnához való viszonya, például sokkal erősebb a lengyel jelenlét, mint a magyar, továbbá Varsó és Kijev kapcsolata is rendezett. Ettől függetlenül a magyar kormánynak is kötelessége lenne kihasználni azt a jogi lehetőséget, aminek eredményeképpen Kijev az óvodától az érettségiig garantálja az anyanyelvi oktatást.

„Nem vitatom, hogy a törvény és az ukránok magatartása ezer sebből vérzik” – mondta a DK politikusa. Felhívta viszont a figyelmet arra, hogy az elfogadott törvény eleve nem zárta ki az EU-tagországok Ukrajnában élő kisebbségeinek anyanyelvi oktatását.

Szerinte a törvény elsősorban orosz szemszögből rendkívül problémás: sérti az emberi jogok érvényesülését. „Két hete jártam Odesszában, amely ukrán város, de ott mindenki oroszul beszél. Ezt nyilvánvalóan szeretnék megfordítani Kijevben, de nem megy gyorsan, különösen nem az olyan közegellenállással szemben, ami az ukrán tudatú, de oroszul beszélő emberek részéről várható.”

A DK politikusa szerint a kérdést magyar részről is lehetett volna úgy kezelni, ahogy a lengyelek tették. Ez segített volna az ukrajnai magyaroknak, a magyar kormány presztízsének, valamint Kijev európai törekvéseinek. De – állapította meg Ara-Kovács – nem ezek voltak a szempontok, és nem is az emberi jogok érvényesülése, hanem „a Moszkvának tett nagy-nagy  szolgálat”. Úgy látja, hogy Orbán Viktor fertőzi Európa és Kijev viszonyát, gyakorlatilag Putyin politikáját támogatja.

Budapesten is járt az ukrán oktatási miniszter, lezajlott vele egy nagyon hűvös hangulatú beszélgetés a külügyi és az oktatási tárcánál, és elváltak anélkül, hogy bármilyen eredményre jutottak volna. Ezt követően az ukrán fél tett egy békülékeny nyilatkozatot, amely kilátásba helyezte, hogy a magyarok is köthessenek a lengyelekéhez hasonló megállapodást.

Ennek létrejötte azonban most nem reális opció, mert Budapest nem megoldani akarja a problémát, hanem elmélyíteni.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!