A háziorvosok nem kaptak az egészségügyi dolgozók béremeléséből, és az államtitkárság szerint idén nincs többletpénz a számukra.

 
Németh András Péter felvétele

Sztrájkkészültségben vannak a háziorvosok, mivel a múlt kedden bejelentett 86 ezer egészségügyi dolgozót érintő béremelésből az alapellátó orvosok kimaradtak. „Szeretnénk elérni, hogy még idén emelkedjen az ezen a területen dolgozók bére, annak érdekében, hogy ne szűnjenek meg további praxisok, és a háziorvosi munka vonzóvá válhasson a fiatalok számára. Ez kulcskérdés, hiszen jelenleg körülbelül 200 betöltetlen praxis van országszerte” – nyilatkozta lapunknak Selmeczi Kamill, a FAKOOSZ Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár februárban azt mondta: idén biztosan nem tudnak többletforrást biztosítani a háziorvosoknak.

A háziorvosok vállalkozóként dolgoznak, finanszírozójuk az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, így ők nem százalékos béremelést szeretnének elérni, mint a többi egészségügyi dolgozó. A praxisok bevételének mintegy kétharmadát a kártyapénz adja, ami egy pont-forint értékből számítódik. Ez a pont-forint érték 10 éve változatlan, ezért első körben azt szeretnék, ha legalább az ez idő alatt elszenvedett reálérték-csökkenést még idén kompenzálnák. A második, hosszabb távú cél, hogy 2014-ig a jelenlegi kártyapénz duplája álljon az orvosok rendelkezésére.

A háziorvosok annak ellenére élnének a munkabeszüntetés lehetőségével, hogy vállalkozóként és munkaadóként egyszerre jogi értelemben nem sztrájkolhatnának. Selmeczi Kamill egyelőre nem tudja, mennyien csatlakoznának egy esetleges sztrájkhoz. Szerinte kollégái még most is úgy gondolkoznak erről a lehetőségről, mint végső lépés, amennyiben nem sikerül célkitűzéseiket elérni. Addig is különböző figyelemfelkeltő akciókkal próbálnak nyomást gyakorolni az államtitkárságra. A munkabeszüntetést csak úgy tartják elképzelhetőnek, ha a betegek érdekei nem sérülnek: a sztrájk ideje alatt ügyeleti rendszer működne, olyan formában, ahogy hétvégén és ünnepnapokon szokott. Vagyis a betegeket ellátnák, csak nem biztos, hogy abban a rendelőben, és az az orvos, akihez egyébként tartozik.

A türelmi idő első határideje április közepe, amikor a szövetség országos ülést tart, ahol a további lépésekről döntenek. A második háziorvosok által kitűzött határidő június 30-a, amikorra a kormánynak el kell készülnie az egészségügyi dolgozók bérét rendező jogszabályokkal. A cél, hogy ezekbe a jogszabályokba az alapellátó orvosokat érintő rendelkezések is bekerüljenek. Selmeczi Kamill lapunknak elmondta: az államtitkárság kész tárgyalni velük, tehát a húsvétot követő héten már megkezdődhetnek az egyeztetések.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!