Képzeljenek el egy felhőalapú, magas biztonsági fokozatú informatikai struktúrát, egyfajta kommunikációs teret, amiben egy helyen található az összes beteg adata, lelete, a felírt gyógyszereinek neve, vizsgálati eredménye. Valamint összekapcsolja a már most is működő kórházi rendszereket a háziorvosi és patikarendszerekkel. Ezen belül lehetőség adódik az e-beutalók kiállítására, az e-recept megírására. Elvileg ez már van. Sőt: a rendszer jövőre élesedik.

 
Illusztráció – Balázs Attila, MTI

„Fontos és jó kezdeményezés, a hatékony, korszerű, jól szabályozott és ellenőrzött egészségügyi működés alapja, de önmagában nem elegendő” – mondta lapunknak Kincses Gyula egészségügyi szakértő a jövőre működésbe lépő Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térről (EESzT).

Az informatikai rendszer ugyanis készen van, működési elvét a napokban bemutatták a Gottsegen György Országos KardiológiaiIntézetben, jogszabályi háttere pedig megjelent a Magyar Közlönyben. A számítógépes rendszer januártól várhatóan tesztüzemben működik. „De az egészségügy működése ettől még nem megváltozni egyik napról a másikra” – teszi hozzá Kincses Gyula. Szerinte az informatikai rendszer csupán lehetőség, eszköz, viszont nem a megoldás. Például hiába a korszerű informatikai alap, és az adatok hiába küldhetők egyetlen gombnyomásra a felhőbe, ha maga az egészségügyi adminisztráció, dokumentálás nem változik. Ma még a dokumentációs rendszerek is sokfélék, van, ahol papíralapú. Kincses szerint magát az orvosi munkát kell egységesíteni, protokollszerűvé tenni ahhoz, hogy az informatika jól tudja azt segíteni: „ha lesznek elemző rendszerek, tudástár a sok adat mögött, akkor lesz igazán hasznos ez a fejlesztés. Akkor tudja majd kiszűrni a felírt gyógyszerek kölcsönhatásait, és meggyorsítja, egyszerűsíti a sokszor bonyolult, soklépcsős orvos-beteg találkozót.”

Továbbá kérdés, hogy a magánszektorban keletkező információk is bekerülnek-e az „egységes térbe”, vagy csak a tb-finanszírozott, állami ellátás adatai. Ez nagyon fontos lenne a beteg érdekében.

Az intézmények először önkéntes alapon, majd a tervek szerint 2017 második felétől kötelező jelleggel csatlakoznak a szolgáltatási központhoz. A tízmilliárd forintos beruházást részben az EU támogatja.

A szakértők a kórházi dolgozók adminisztrációs terheinek csökkenését, az információáramlás könnyebbé válását és az ellátás hatékonyságának növekedését várják az új rendszertől. A remények szerint a betegellátás ettől gyorsabbá, pontosabbá és követhetővé válik. Azt ígérik, a lakossági weblap súgófelülete biztosítja, hogy mindenki könnyedén eligazodhasson a szolgáltatásokban, a taj-azonosító megadásával válhatunk aktív részesévé saját egészségügyi ellátásunknak.
 

Csak egy gombnyomás 
Egy magyar cég, a Medigen tavaly fejlesztett egy olyan applikációt, ami iPhone-on és androidos készüléken is működik és leegyszerűsíti a gyógyszertárak, valamint a betegek közti kommunikációt. Az alkalmazással leolvashatjuk az orvos által felírt recept vonalkódját, amit a rendszer elküld az általunk kiválasztott patikának. Ehhez persze a gyógyszertárnak csatlakoznia kell a rendszerhez. A gyógyszerész azonnal küld egy üzenetet, ha összeállt a megrendelt csomag.Magyarországon még mindig közel 100 ezer ember vásárol illegális csatornákon különböző gyógyszereket. Holott csak engedéllyel rendelkező patikák kereskedhetnek a neten, ezek listája az ÁNTSZ oldalán található. A legális gyógyszerek és étrend-kiegészítők listája pedig az OGYÉI honlapján szerepel. Az Interpol adatai szerint a gyógyszerhamisításra szakosodott csoportok 75 milliárd dollárt keresnek évente.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!