Odaát - Miben hasonlít az osztrák és a magyar nyugdíjas? Mindketten kapnak karácsonyi ajándékot a kormánytól. Ehhez képest a különbségek elenyészőek.

Az osztrák nyugdíjas 100 eurót (csaknem 31 000 forintot) kap, készpénzben, adó és miniszterelnöki kísérőlevél nélkül, a postástól, mindezt a 0,8 százalékos rendes nyugdíjemelésen felül. A kormányzati gesztust heves politikai vita előzte meg.

Voltak, akik alamizsnát, mások látványpolitizálást emlegettek, a liberálisok szerint pedig a kormány „feléli a jövő értékeit”. Végül azzal a – nálunk legalábbis különösen hangzó – érveléssel ment át a javaslat a koalíciós egyeztetésen, hogy „ha a menekültek kapnak milliárdos segélyt, akkor az a legkevesebb, hogy a 2 millió osztrák nyugdíjasra is gondoljanak”.


STÉPÁN GÁBOR,
BÉCS

Ausztriában nagy vihart kavart a Világbank napokban közzétett adatsora. E szerint az osztrák segélyek jelentős részét a menekültek nem Ausztriában költik el, hanem nagyrészt hazautalják a családnak. Idén összesen 2,3 milliárd eurót fordított az osztrák állam a menekültek ellátására, integrációjára.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!