Az embernek azért vannak barátai, hogy együtt nevessen és együtt szívjon velük – és szívasson.

 
Szúnyog

Tudtuk eddig is, hogy az idei nyár a szúnyoginvázió jegyében telik majd. A környezetvédelem és a spórolás jegyében jó ötletnek tűnt, hogy kipróbáljunk egy házilag készített szúnyogriasztót. Nem kellett sokat kutakodni receptek után, ráadásul a többségük egy irányba mutatott. Vannak illatok, amiket a szúnyogok nem szeretnek: ilyen például a levenduláé, a mentáé, az eukaliptuszé vagy a citrusféléké. Ezeket kell elkeverni a megfelelő arányban bizonyos oldószerekkel, aztán máris kész a védőkence. Mivel az illóolajok nem keverednek vízzel, ezért valamilyen bázisolajra van szükség. Erre a szerepre megfelel az alkohol, került tehát bele vodka (ingyen, a hűtőből), mandulaolaj (1240 forint), illóolajnak pedig a levendulát (véletlenül ez is volt otthon) és citromfüvet (1710 forint) választottunk.

Nem volt tehát olcsó a mulatság, viszont csak kiméregettük a megfelelő mennyiséget mindenből: 15-15 ml olajat és vodkát elegyítettünk, majd beleöntöttünk 20 csepp levendulát és 10 csepp citromfű-illóolajat.

Összeráztuk és flakonba töltöttük. A házi készítésű riasztó nagy előnye, hogy lehet variálni az illatokat – amire viszont érdemes figyelni: a citrusféléket napközben nem jó használni, mert fényérzékennyé teszik a bőrünket. A levendulával pedig van egy kis gond: egy idő után olyan érzést kelt, mintha bebújtunk volna a nagymama szekrényébe.

Vettünk mellé egy, a boltban kapható, legelterjedtebb fajtájú szúnyogriasztót (kevesebb mint 600 forintért), aztán nekiláttunk a tesztelésnek – hárman, ugyanis kellett egy tesztalany, aki semmivel sem keni be magát.

Fél órát adtunk magunknak. Az eredmény a következő lett:

- Riasztó nélkül: 11 csípés
- Bolti riasztóval: 4 csípés
- Házi készítésű riasztóval: 6 csípés

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!